Jeppe's Place

 

By Massimo Leardini & Najet Rydeng

 
2.jpg

Vase by Daum / Interiørgalleriet

1.     Hva falt du for ved boligen før du flyttet inn?

Først og fremst de luftige, deilige rommene som sammen med de intakte originale detaljene skapte en svært spesiell atmosfære i leiligheten. Byggherren av gården, som er datert til 1919 og ligger rett bak slottet, tok denne øverste leiligheten til eget bruk. Den ble påkostet ekstra med marmor- og klebersteinspeiser, mahogany og rosentre himlinger og listverk, buede vinduer, for å nevne noen detaljer. Jeg så virkelig potensialet her!

2.     Hva inspirerte deg da du dekorerte leiligheten?

Jeg trekkes av kontrastene mellom det gamle og det nye, det harde mot det myke og det rette mot det organiske. Men det må være en balanse, for mye av det ene kan ødelegge. Jeg følger noen designere som mestrer dette elegant, blant annet Gubi og Dimore Studio. Disse er til stor inspirasjon.

2-1.jpg

Left:
Lamp from Gubi
Bust from Rydeng Kunsthandel

Right:
Horse from Hermès

2-2.jpg

Left:
Bamboo chairs, private
Pottery from Kollekted by
Sculpture by Ragnhild Wiik

Right:
Folding screen from Sanatorium
Lamp from Gubi
Blanket from Hermès

2-3.jpg

Vase from Kollekted By
Table by Reflections Copenhagen from Eske Interiør

3.     Hvor kommer din kunnskap om kunst og interiør fra?

 Kunst, og spesielt interiør, har blitt en personlig lidenskap som har bygget seg opp over nå de siste seks-syv årene. Jeg har alltid vært en estetiker, men interessen startet etter mitt første kjøp av en rød marmorskulptur i en kunsthandel her i Oslo. Ellers har utvikling og dekorering av tre hjem, litteratur, samt oppbygging av egen samling bygget min kompetanse og interesse.

4.     Hva betyr kunst for deg?

Jeg har blitt mer bevist om kunstens viktighet og dens påvirkning i livet mitt. For meg må kunst fortelle noe, ha en idé og da blir det estetisk vakkert og gjerne særegent. Jeg tar noe foto, og med det får jeg både utviklet det kreative og frigjort mye energi. Det er en form for frihet i forhold til det jeg jobber med til daglig. Kunst er også blitt viktig i min søken etter emosjonelle situasjoner.

2-5.jpg

Left:
All objects from Interiørgalleriet

Right:
Vase from Rydeng Kunsthandel

2-6.jpg

Textile from Intag

5.     Hvilke gjenstand i leiligheten betyr mest for deg?

Jeg har mange vakre og betydningsfulle pieces i mitt eie. Det blir ikke lett velge en. I flere år ergret jeg meg over at en svært sjelden utstoppet fasan-lignende fugl dessverre ble ble solgt fremfor nesen min i en kunstforretning. En dag kom den tilfeldigvis tilbake i forretningen fra den tidligere kunden. Med litt flaks klarte jeg å sikre meg denne. Den er uvurderlig!   

6.     Nevn et par steder der du kjøper dine unike gjenstander?

Jeg er veldig tro mot mine faste forretninger, men det er også spennende å finne nye steder når jeg er ute å reiser. I Oslo er det uten tvil Rydeng Kunsthandel og Obelisque, mens i København liker jeg å besøke Antik 25. Jeg liker å tråle Bukowskis market over nett. 

2-7.jpg

Tableware from Hermès
Pink bowl by Ragnhild Wiik
Chairs from Vitra Brand Store
Dining table, private.

7.     Hva kommer aldri innenfor dørstokken hos deg?

Det som er ’main-stream’ har dårlig odds, men for å være helt konkret om noe: Det noe av det verste jeg kan forestille meg er bokstaver og rim til å ha på veggene og Kähler vaser. De er grusomme!

8.     Hvilket museer liker du å besøke?

Gjerne de som ikke havner øverst på søkerlistene. Jeg henter mye inspirasjon fra Glyptoteket og Louisiana i København, samt Vigeland-museet og Hennie Onstad her i Oslo.

2-8.jpg

Teapot from Vitra Brand Store

2-9.jpg

Keramik vaser fra Kollekted by. Kramik skulptur Ragnhild Wik

2-10.jpg

Blanket from Hermès
Marble table fra Christians
Lounge chair from Skagerak / Muchi AS

Garderoben: Astrid Skjerven

I ei tid der klede går hand i hand med imagebygging og strafferundar framfor gatestilfotografar, pratar vi med menneske som investerer tid og pengar i ein personleg garderobe. Først ut er professor i design, Astrid Skjerven.

 

 

Kva ligg til grunn for ein gjennomført garderobe?
 

Garderoben min må få meg til å kjenne meg vel, både fysisk og psykisk. Difor må plagga vere komfortable og fungere praktisk. Eg må halde meg varm og ha fridom til å kunne røre meg; setje meg ned og reise meg opp, og springe for å rekke trikken. Eit anna viktig poeng  har å gjere med relasjonen til menneska eg møter i kvardagen. Eg vil kommunisere godt og må kunne stole på dei signala kleda sender ut. Og så skal kleda være vakre på ein diskrét måte.

 

Kvifor har det vore viktig for deg å bygge opp ein garderobe over tid?
 

Dette med klede er veldig gøy og det har betydd mykje for meg gjennom livet. Estetikk gir meg ei dagleg glede, og plagga eg har på meg speler sjølvsagt inn her. Enkelte av dei ser eg på som små meisterverk, og desse er eg særskilt glad i. Det handlar om å finne plagg som ein kan bruke til ulike anledningar og kombinere på ulike måtar, då dette gir mange kombinasjonsmoglegheiter og rom for kreativitet. Eg reiser mykje, og difor er det viktig å kunne ha allsidige ting. Noko anna som er blitt stadig og viktigare er dette med bærekraft og miljø, noko som gjer at eg verdsett naturmaterialar og kvalitet. Eg har alltid vore oppteken av at ting skal vare og ha god kvalitet, og hater billege syntetiske materialar som knapt held ein sesong. Folk må få opp auga for korleis vanane deira er med på å påverke verda rundt seg.

 

Gensar og bukser frå Jean Paul Gaultier.

 

Korleis definerer du stilen din?


Eg er minimalist! Eg går nesten alltid i svart. Ein annan farge eg liker er midnattsblå, og om sommaren kan eg og bruke kvitt. Om eg skeier ut, er det gjerne i form av små detaljar i tomatrødt eller smaragdgrønt, gull eller sølv.

 

Kan du fortelje litt om nokre av garderobefavorittane dine?


Eg har fleire plagg som som eg har hatt lenge er ekstra glad i. Dette gjeld særleg eit tulipanforma ullskjørt, signert Azzedine Alaïa. Det fungerer svært godt på kroppen. Det er varmt og det har ei skulptural form som gjer at eg kjenner meg feminin. Eg har faktisk donert ein kjole frå designaren til Nasjonalmuseet. Eg hadde to av same type, ein svart og ein kvit – og ikkje så overraskande er det den kvite som nå er i museet sitt eige. I motsetnad til kleda frå Alaïa, får dei klassiske «gubbebuksene» fra Jean-Paul Gaultier meg til å kjenne meg sterk. Gaultier miksar maskuline og feminine element på ein måte som fremhevar kvinner si styrke.  Dressane frå Dolce & Gabbana og veskene fra Jil Sander sett eg også veldig høgt – det er uunværlege kvardagsplagg. Når det kjem til enkeltplagg, kan eg ikkje forestille meg eit liv utan svarte høghalsarar.

 

 

Går du fleire rundar før du bestem deg for å slå til?
 

Ja, eg må sove på det og gjerne prøve plagget fleire gonger. Det er viktig å tenke godt over kva ein skal med plagget: Kva er funksjonen, korleis vil det fungere i kvardagen, og vil eg vere komfortabel i det? Det er både dumt, dyrt og lite bærekraftig å kjøpe noko som blir hengande i skapet.

 

Kva er det du ser etter i eit plagg som du ønsker å investere i?
 

I tillegg til kvalitet i stoff, passform og proporsjonar, må plagget stemme overeins med personlegdom og livsstil. Det er fint at vi er forskjellige og kler ulike plagg. Det må også være klassisk i uttrykket og kunne brukast i fleire år.

 

Til venstre:
Øyredobbar frå Monies.
Body frå Wolford.
Vintage skjørt frå Christian Lacroix.

Til høgre: 
Kjole: Dolce & Gabbana

Armband laga av kokkosnøtter frå Gerda Monies

 

Korleis skiljer du kvardags- og feststil?
 

Det eg liker best er plagg kan kan brukast til begge føremål etter «dress up - dress down»-prinsippet. Eit antrekk beståande av til dømes ein høyhalsa gensar og eit blyantskjørt kan enkelt justerast til kveldsbruk ved å setje til eit par øyredobbar og bytte til sko med høge hælar.  Eg er oppteken av enkelheit og ting som kan kombineras på ulike måtar.

 

Kven kler du deg opp for?
 

Dei gongane eg skal representere, er jo dette noko som eg må tenke på. Men til dagen er det først og fremst eg som skal nyte godt av det eg går kledd i. Klede kan samanliknast med eit ekstra lag hud. Dei skal beskytte, varme, gjøre meg etter måten vakker, og i stand til å kommunisere med andre.

 

Til venstre:
Body frå Wolford.
Vintage skjørt frå Christian Lacroix.

Til høgre:
Øyredobbar frå Dolce & Gabbana.

Kåpe frå Hermès.
Hatt frå Max Mara.

Smythson

L1201245.jpg

Det erke-britiske papir- og tilbehøyrsmerket Smythson er nå til sals på Vincci i Akersgata i Oslo. Smythson er særleg kjend for sitt fjærlette og lyseblå skrivepapir og notatbokmodellen med namnet Panama. Denne notatboka er laga etter målet på framlomma på blazerar og dressjakker og er tøyeleg og bøyeleg slik at ho skal forme seg etter kroppen. 

Resirkulerte tepper

Layered_Power_of_thought_ENV_2.jpg

Moderne orientalske tepper med historie.

Teppene i Layered sin nye kolleksjon Recycle Shaggy er skapt med sterk påvirkning fra orientalsk kultur og tradisjon. I den orientalske tradisjonen kan et teppe representere styrke og trygghet, visdom, evighet og fred. Kombinasjonen av de magiske symbolene gir hvert teppe sitt unike uttrykk. Med veverens ønske om å beskytte den menneskelige ånden fra negative energier, er pleddene laget for å skåne eieren fra livets mørke elementer.

Hvert enkelt teppe forteller en historie gjennom de ulike symboler. Noen av symbolene presentert er; beskyttelsen mot det tredje øyet – om du har dette symbolet ved deg, vil ikke onde makter kunne skade deg. Og livets tre, som symboliserer samholdet mellom de fire elementene – jord, vind, luft og ild.

Kolleksjonen er bærekraftig og er laget av resirkulert ull. Materialene er holdbare,

På bordet

Dei fleste ting har ei historie. Les nokre av dei her.

Tekst: Jonas Øren
Foto: Ole Musken / Palookaville

I austen er teseremoniar og tekunst ein viktig del av kultur og sosialt liv. Japansk teseremoni, kalla Cha No Yu, skiljer seg særleg ut med strenge retningslinjer, føringar og tyngde.
Tradisjonelt skal ritualet skje i omgivnader som vitnar om fornem fattigdom. Askesen, altså det å øve seg på å leve, er for japanerane essensen av sann skjønnhet. Rituala vart til på slutten av 1500-hundretalet som ein del av Zenbuddhismen og handlar om reinsing og foreining med naturen. Stega i seremonien omfattar alt i frå arkitektur, hagebruk, hagearkitektur, keramikk- og blomsterkunst. Stor teboks i heiltre 1299,–  og liten boks i metall 319,–. Teesker i kirsebærbark lagast kun i Kakunodate, nord i Japan.  På 1800-talet laga samuraiane eskene for å tene ekstra pengar. Barken pustar, samtidig som fuktighet haldast ute. Handlaga koppar frå Japan, 209,–. Handlaga støypejernskanne, 1299,– og underlag, 319,– av den japanske designeren Hisanori Masuda. Støypejern held godt på både varme og aroma. Alt frå Palais des Thés. Porselensfat 1500,– / Hermès. Keramikkrukker frå Rydeng Kunsthandel.

Blomen krysantemum, og særleg kvit krysantemum, er brukt mykje i kunst og interiør. Det var favorittblomen til den kinesiske keiserinna Cixi. Japansk teseremoni har røter i kineskisk tekunst, men utvikla seg til noko eige på slutten av 1500-talet. Skjermbrett, bord og metallblomar frå Rydeng Kunsthandel. Krysantemum i frå Blomstersenteret i Homansbyen.
Det er skrive fleire bøker om den karismatiske keiserinna som på 1800-talet indirekte styrte Qing-dynastietog Kina. Ho var den siste keiserinna og er også kjend for sine strenge skjønnhetsritual, der det å ete blomar var populært. Eit fenomen i dag kalla flowerfood.

Parfymane frå Memo Paris er laga av ekteparet Clara og John Moloy. Etter å ha møttes i ein heis bestemte dei seg for å putte duftene dei hadde opplevd frå ulike reisemål på flaske. Til venstre er Luxor Oud, som med notar av mandarin, rose, røde bær og tonkabønner skal gi ein illusjon av Egypt og Nilen. Til høgre er Italian Leather. Med notar av mellom anna lær, grønne tomatblad, og sandaltre. Luxor Oud 1500,– og Italian Leather 1575,– / Gimle Parymeri.

Hattedesigner over alle hattedesignerar, britiske Stephen Jones, har saman med Comme des Garçons laga parfymen Stephen Jones Millinery. Verdas kanskje mest tydelege hattemakar, nest etter han i Alice i Eventyrland, gjer kreasjonar for alt i frå Dior Haute Couture, Jil Sander, Salvatore Ferragamo, Marc Jacobs, Victoria Beckham, og så vidare. Som seg hør og bør, parfymen kjem i ei lita hatteeske. Steven Jones Millinary 995,– / YME Universe. Alexander McQueen slangeskinnsclutch. Smykke / Lanvin. Armband 5200,– og 4200,– /Hermès.

FRÅ PS: MAGASIN NO. 1