Resirkulert kolleksjon inspirert av haute couture

Tekst: Fredrik F. Austad Bilder: Esra Røise i Viktor&Rolf for Zalando. Fotograf: Signe Vilstrup

 

Haute couture-designerne Viktor&Rolf har sammen med Zalando skapt en kolleksjon av resirkulerte defekte plagg - resultatet skal forhåpentligvis få flere til å både tenke og handle bærekraftig.

Viktor&Rolf, etablert av nederlandske Viktor Horsting og Rolf Snoeren i 1993, er for mange kjent som et motehus fra den prestisjefylte haute couture-uken i Paris. Konseptuelle og eksentriske design har preget husets mange prangende kolleksjoner, hvor teknikk og håndsøm har vært en vital del av merketes identitet. Overdådige detaljer og høye priser har tidligere rettet seg mot spesielt interesserte, men med en bærekraftig capsule-kolleksjon, i samarbeid med den digitale shoppingplattformen Zalando, vil flere få muligheten til å kjøpe seg inn i designernes ekstravagante moteunivers.

Kolleksjonen RE:CYCLE består av en rekke baser som collegegensere, hvite skjorter og skjørt, designet med overdreven bruk av applikasjoner og farger, fremstilt av resirkulerte plagg fra Zalando sitt hovedlager. Kolleksjonen har en tydelig leken lappeteppe-estetikk, med taktile overflater bestående av gjennomsiktig farget tyll, glitrende paljetter og tykkere bomullsstoffer. Plaggene kommer til å selges til en langt rimeligere penge enn hva merket priser seg etter til vanlig, og kvaliteten på materialene er da selvfølgelig også lavere. Samarbeidet er et morsomt tilskudd til garderoben, men mest sannsynlig ikke en tidløs investering.

Ideen bak designet har blitt videreført fra tidligere Viktor&Rolf haute couture-kolleksjoner. Allerede med ”Boulevard of Broken Dreams” i 2016 startet duoen å eksperimentere med gjenbruk og mote. Eldre design, print og stoffer fra arkivet ble tatt i bruk sammen med nye teknikker og materialer, for å utarbeide et bærekraftig konsept som også var estetisk tilfredsstillende.

Samfunnsengasjerte designere

Det franske huset er en av mange aktører i moteindustrien som de siste sesongene har vist et engasjement for samfunnet, og bidratt til å sette fokus på globale utfordringer som omhandler klimaendringer, likestilling og krig. Stella McCartney har siden oppstart kjempet for en motenæring fri for pels, Dior har gjennom t-skjorter med trykk slått et slagg for feminismen, og Craig Green har med sin AW17-kampanje vist sin støtte til båtflyktninger på rømmen fra en ulevelig hverdag. Her går design fra å tilfredsstille menneskets forfengelighet til å bli et virkemiddel med en mer omfattende betydning. Dette er et bevis på kompleksiteten og makten som designerne innehar, men som ofte grunnet kommersielle krefter får en sekundær posisjon. For å kunne overleve er merkene nødt til å møte kundenes forventninger og preferanser, samtidig som de må investere i teknologi som gjør produksjonen av plaggene bærekraftig. Og her står ikke enkeltdesignerne alene.

Å kunne presentere en miljøvennlig og bærekraftig businessmodell har de siste årene blitt en nødvendighet for flere av de største spillerne: H&M har brukt stor summer på markedsføring av deres Conscious Collection, Adidas har laget sko av plastikkavfall fra havet, og nå slipper Zalando sin første bærekraftige motekolleksjon.

Smarte markedsføringsknep eller genuine grønne interesser– med et økende utslipp av drivhusgasser og en amerikansk president som setter spørsmålstegn ved den internasjonale Paris-avtalen, trenger vi all hjelp vi kan få.

03-Esra-18003-look.jpg

Bærekraftig løfte

Zalando gikk i fjor inn i en avtale med den britiske designeren og aktivisten Vivienne Westwood, hvor de lovet å bytte til 100% grønn elektrisitet i alle kontorer og logistikksentre lokalisert i Tyskland fra 1.januar. I tillegg til dette er alle pappesker med sko, klær og moteriktig tilbehør som finner veien til kundenes postkontorer laget av 98% resirkulert papir.

- Som en raskt voksende moteplattform på nett er vi også klar over at vi kan bruke posisjonen vår til noe bra. Vi ønsker å bedre forstå innvirkning vi har på miljøet og tørr å gå nye veier for å bli grønnere. Vi tror på at fornybar energi er en av de mest effektive redskapene i kampen mot klimaendringene og er stolte over arbeidet vårt, forteller Jolanda Smit, Head of Group Brand Relations Marketing hos Zalando.

Med seg på laget for å promotere kolleksjonen i Norge har de den prominente illustratøren Esra Røise. Røise er kjent for sine tekniske og detaljrike illustrasjoner som ofte tar utgangspunkt i mote, og kan skimte med en prestisjefylt kundeliste som inkluderer Vogue, Nylon Magazine, Burberry, Elie Saab, Nike og Stella McCartney.

-Det er så bra å se at man kan produsere mote som ikke skader planeten, men som man fortsatt kan bruke i det daglige. Nå blir det heldigvis flere og flere designere som har større fokus på kortreiste og gode materialer, så jeg håper og tror at dette kan være med på å gjøre bærekraftig mote mer tilgjengelig for folket. Jeg tenker også at samarbeid av denne typen er med på å opplyse folk om hva bærekraftig mote egentlig er, og at det ikke trenger å bety at noe er traust og kjedelig. Re:Cycle-kolleksjonen et godt eksempel på at miljøvennlig mote kan gjøres på en spennende og innovativ måte ved bruk av fargerike materialer og teknikker, sier Røise.

- Da jeg først ble kontaktet angående samarbeidet og fikk høre om konseptet bak kolleksjonen, føltes det veldig naturlig å ta del i dette prosjektet. Å resirkulere materialer fra Zalando sitt hovedkvarter for å skape en splitter ny kolleksjon er både viktig og smart, og det føles veldig fint å få lov til å være med på å sette fokus på noe så viktig som miljøvennlig mote.

Kolleksjonen er tilgjengelig på nett fra 01.02 på Zalando sine nettsider.

 

PS:Magasin var invitert til visningen av kolleksjonen i København av Zalando.