En miniguide til Skandinavias kronjuvel: København

Tekst og foto: Caroline Kildebo

 

Med en miks av bløte konsonanter, design i verdensklasse og arkitektur som tvinger blikket opp, er det ikke rart uttrykket “det er dejlig å være norsk i Danmark” består. Dejligst av alt er København, en smeltegryte av kreativitet som representerer alt vi skandinavere skryter på oss på best tenkelige måte. Her kommer et lite knippe av mine favoritter fra havfruens by.

 

Frokost

Nesten bortgjemt i en noe forsømt, men sjarmerende bakgård ligger Beau Marche. Kombinasjonen av rustikk innredning og en hjemmekoselig miniatyr av et kjøkken (hvor det nesten er utrolig at det finnes plass til å lage mat) gir umiddelbart følelsen av å være på besøk hos en gammel venn. En god venn, som vekker tørsten etter bobler og samtidig serverer deilig rugbrød og perfekte egg. Ikke glem å besøke den tilhørende butikken, et eklektisk skattekammer med en god miks av design, vintage, store og små scoop.

Ny Østergade 32

Beau Marche & Atelier September

Beau Marche & Atelier September

Det er ikke uten grunn at Atelier September har blitt en stor favoritt, både for kameralinser og sultne estetikere. Hvis du kaprer et bord ved et av de to buede vinduene som utgjør den velkjente fasaden kan du people-watche som en proff, samtidig som du nyter avokadomad og en kopp kaffe. Ellers er yoghurten med safran å anbefale på det sterkeste, hundreprosent dessertdigg til frokost.

Gothersgade 30

 

Middag

Pluto er virkelig et ‘must’ hva matopplevelser angår i København. Det viktigste er å komme sulten, da de serverer en fantastisk 12-retters det er verdt å få med seg. Menyen er allsidig, uten å være “tacky” - og spenner seg mellom kreativ og nostalgisk, fancy og comfort-food. Atmosfæren er avslappet, og stemningsfull.

Borgergade 16

Pluto & Mangia

Pluto & Mangia

For en pastafantast er Mangia mekka. Her vil jeg også anbefale å komme sulten, da man gjerne vil smake på alt og beslutningsvegring og magesekkens kapasitet fort kan bli dine største fiender. De tilbyr en nydelig 5-retters, og jeg vil uansett anbefale å smake på flere retter - inklusive dessert, jeg sier bare: mascarponemousse.

Bagerstræde 9

 

Shopping

Holly Golightly er i likhet med Atelier September en velkjent favoritt, men absolutt ikke uten grunn. Butikken fører merker som Marni, Dries Van Noten, Saks Potts, Chloé, Proenza Schouler, Rick Owens og Aquazzura - med andre ord: fristelsene er mange!

Gammel Mønt 2

Carmen er vintagebutikken hvor du kan ramle over en håndbrodert blazer fra Balmain, og finne de vakreste kimonoer. Den er litt dyrere enn andre vintagebutikker i området, men absolutt verdt et besøk.

Larsbjørnsstræde 7

Kassandra er sko- og veskebutikken som kan glimte med et sortiment som får lommeboken til å skjelve: Céline, Dior, Miu miu og Proenza Schouler er blant merkene de fører. Butikken er delt opp i tre, små lokaler med hver sin inngang fra gaten.

Grønnegade 27 - 29

Stranden 10 & Glypoteket

Stranden 10 & Glypoteket

Ved Stranden 10 er stedet hvor ‘vin’ virkelig rimer på ‘fin’. Vinbaren som er oppkalt etter adressen sin har et fantastisk interiør og et uendelig vinkart - uendelig at det ikke finnes fysisk. Sommelieren spør enkelt og greit hva du liker, velger ut ifra dine preferanser og treffer blink! De serverer også lett mat, og selv om ost ikke rimer på vin, så gjør det jo det så fort det treffer tungen.

Ved Stranden 10

Har du ikke allerede besøkt det spektakulære Glypoteket, er det virkelig på tide. Museet huser en ubeskrivelig samling av antikke skulpturer, og er vakkert på alle tenkelige måter. Sørg også for å se malerisamlingen ‘fransk maleri’ som inneholder en rekke verker av blant annet Renoir, Monet, Manet og van Gogh. Ideelt sett burde man gå to runder, først for utstillingen og deretter for vegger, gulv og tak. Avslutt med et glass vin i vinterhagen i første etasje eller i Cavabaren på taket om været tillater det.

Dantes Plads 7

Strøget & La Glace

Strøget & La Glace

... Og tilslutt: dessert! La Glace, Skoubogade 3

 

God fornøyelse og god tur!