HAiKw/ Butoh Encounters - NEW YOU NEW ME

Tekst: Fredrik F. Austad

Foto: Martine Stenberg

På Tøyenbekken står en liten skjeggete mann opp etter veggen på den ene siden av bilveien. Huden hans er kalkhvit og øynene rødsprengte, og han manøvrerer seg over veien i en serie av intense kontrollerte bevegelser. Dette markerte starten på HAiKw/ sin visning NEW YOU - NEW ME,  som torsdag kveld avsluttet den norske moteuken.

NEW ME – NEW YOU er inspirert av trendrapporter og butoh dans. Butoh, originalt kalt Ankoku Butoh, som betyr ’mørkets dans’, er en retning innen samtidsdans skapt av Tatsumi Hijikata i Japan på 1950-tallet. I en tid med usikkerhet, sosiale endringer og politiske uoverensstemmelser, utviklet Hijikata en uttrykksform som bringer fokuset tilbake på essensen av den menneskelige eksistensen. Når man fjerner språk, klær og kulturelle referanser, hva står vi da igjen med?

HAiKw/ stiller også spørsmålet om det finnes en barriere mellom kroppene våre og universet, og i så fall hvor mye klærne våre bidrar til å skape denne distansen? Til vanlig brukes det minimalt med  klær i butho-forestillinger, og samarbeidet ønsker å utforske hva slags betydning og virkning kolleksjon vil få i samspill med de nakne kroppene på scenen.

I samarbeid med Oslo-Butoh Laboratorium, Azumaru, Megumi Wakasa og Daisuke Yoshimoto, har HAiKw/ satt opp to forestillinger denne uken på 1857, et prosjektlokale i betong med en enorm takhøyde vis-à-vis Grønland T-bane. Publikumet er plasser på høye paller med utsikt over rommet: et fint grep som gir hver enkelt tilskuer en helt unik opplevelse av performancen.

Rå overflate møter varm hud akkompagnert av Bendik Baksaas eksperimentelle toner. Hver beveglese, det minste skritt eller en utstrakte hånd, er sterk og energisk. Noe av det mest imponerende er dansernes ansikter, som i løpet av få sekunder kan gå fra å uttrykke manisk glede til overveldende redsel. Bevegelsene og tempoet er krevende for den aktive beskuer, og etter forestillingen sitter vi igjen imponerte, inspirerte og svært utmattede .

Plaggene spiller på utradisjonelle kutt og moderne tolkninger av klassiske former i alt fra asymmetriske gensere i lyse pasteller og skjorter med digitale print, til lyriske gjennomsiktige tyllkjoler. Enkelte av danserne vrenger plaggene av kroppene sine i enorm aggresjon, mens andre bruker flere minutter på utforske kolleksjonens mange bruksområder. Det hele virker svært surrealistisk, og det er som om vi er tilskuere til en underverden som er både skremmende og hypnotiserende.

Visningen er en mørk og vakker avslutning på moteuken, og vi vil applaudere designerne som utfordrer den tradisjonelle visningsplatformen. Å utvide motedesignerens univers til å samhandle med andre kreative kunstformer er en spennende måte å jobbe på som bidrar til kreativ vekst i moteindustrien. Vi trenger at flere norske merker ser ut av bransjen for inspirasjon. Det er derimot ikke sagt alle trenger å være like ekstreme som HAiKw/, men burde notere seg hvordan merket jobber og samarbeider med andre kreative. Det er dette som gjør moten gøy og inspirerende! 

Ønsker du å få med deg samarbeiet? HAiKw/ inviterer til åpen forestilling i kveld kl.19.00 på 1857. Dørene åpner 20 minutter før showet starter, og billetten koster 200 kroner.

Kontakt tickets@haikwithus.com for å booke billett.