GANNI x Ana Kraš

Tekst: Fredrik F. Austad

Foto: Devonté Hynes og GANNI

Det danske klesmerket Ganni har denne sesongen samarbeidet med multikunstneren Ana Kraš i anledning Spring Summer 2018, som ble vist under Copenhagen Fashion Week denne uken. Kraš, som for mange er kjent som teget på Instagram, har blitt priset for sitt allsidige talent med en evnen til å finne det vakre og interessante i hverdagslige omgivelser. Den New York baserte kunstneren er illustratør, fotograf, modell og designer, og er blant annet kjent for serien av BonBon-lanterner hun har designet i resirkulert garn.

I samarbeidet har Kraš laget set-designet for SS18 visningen, og resultatet er to transparente Perspex vegger på hver sin side av runwayen. Glassveggene er dekket av et fjellandskap i myke pasteller, i tråd med fargepaletten tilhørende kolleksjonen. Illurstrasjonene er inspirert av utsikten over Beograd i Serbia, hvor Kras vokste opp med sine foreldre. Her stiger den røde solen opp over fiolette fjell i et vakkert minimalistisk backdrop. Installasjonen er elegant og simpel i sin form, i tråd med Kraš sitt noen ganger myke og feminine arbeid.

Kolleksjonen Ganni presenterer har fått navnet Global Citizen, og er inspirert av byer rundt i verden, med tanke på den fri kvinnen som lar nysgjerrigheten og eventyrlysten ta henne med på reise. De siste sesongene har flere motehus og mindre brands sett til nomader for inspirasjon, som en kommentar på den globaliserte verden vi lever i. Dette gjelder også for den kommende sesongen. Tolkningen er kommersiell og enkel, med fokus på volanger og blomsterprint, likt mye av det vi har sett å blant de skandinaviske merkene det siste året.

Designer Ditte Reffstrup ønsket å samarbeide med kvinner fra forskjellige steder i verden, og Ana Kraš var et perfekt valg da den unge kunstneren vokste opp i Serbia før hun slo seg ned i verdensbyen New York. Med seg på laget har de Bengt Thornefors og Christoffer Svensson, grunnleggere av det sveneske interiørmerket Magniberg.

 

Ana Kraš vil også skyte kampanjebildebilden for Ganni sin SS18 kolleksjon.