I ett med naturen

Tekst: Fredrik F. Austad

EKSKLUSIVT: Aésop lanserer denne uken sin tredje duft som tar deg med inn i mørket til de dype japanske skogene. PS:Magasin var i London for å snakke med den franske parfymøren Barnabé Fillion om det ferske samarbeidet.  

- Vi ønsker å vekke til live følelsen av å være alene og til stede i naturen, svarer Barnabé Fillion på spørsmålet om hva vi kan forvente av hans nye parfyme for det australske hudpleiemerket Aésop.

Parfymøren og botanikeren har reist fra sitt hjem i Paris til merkets hovedkontorer i Emerald Street i London for å promotere det nye samarbeidet. Denne dagen er bakken for anledningen kledd i mose og ikke smaragder som navnet tilsier. Den nye parfymen med navnet Hwyl tar inspirasjon fra de dype og mørke skogene i Japan - med de eldgamle Hiba-trærne i Kyushu og mose-tempelet i Kyoto.

Duften blir beskrevet som lett treaktig og smokey, og fremkaller en aroma av mose med hovedingrediensene sypress, vetiver og røkelse. Dette er selvfølgelig bare parfymørens egne ord, da parfyme først og fremst handler om personlige referanser og preferanser.

Foto: Aésop

Foto: Aésop

Fillion er kledd i et rutete ullsett og en skogbrun pologenser som blir komplimentert av jordfargene i det duse lyset på kontoret. Han er kjent som le nez, nesen, og har tidligere jobbet med luksushus som franske Hèrmes og det mer avant garde merket Comme des Garcons. I 2014 skapte han duften Marrakech Intense i samarbeid med Aésop, inspirert av de krydrede duftene på et marokkansk marked. Denne gangen har Fillion tatt reisen til eksotiske Asia for å la seg inspirere.

- Reise er viktig for meg, og det er fra mine opplevelser i Japan at jeg har funnet inspirasjon til Hwyl. Japanerne har en helt spesiell tilknytning til naturen, som vi for eksempel kan se ved å titte på mosetempelet i Kyoto. Tempelet er en hyllest til de evig skiftende sesongene, hvor man feirer mosens vakre forandring og fargespill gjennom året. På nesten samme måte som japanerne har et sterkt bånd til naturen, setter også skandinaverene pris på sine vakre fjell og dype skoger.

Vi får med en gang referanser til våt mose under slitte tursko og duften av frisk furu etter en regnværsdag. Fillion forteller at de har laget en lett duft, slik at den skal kunne tilpasse seg huden til den brede kundegruppen. Parfymen er også i kategorien unisex, som resten av produktene til Aésop. 

- Måten mennesker påvirkes av en duft på er personlig og handler lite om kjønn. Hvordan parfymen lukter på huden handler om kroppens kjemi, og det er dette som bestemmer hvilke noter som blir trukket frem og om duften fremstår som sterk eller svak.  

Foto: Aésop

Foto: Aésop

Selve designet på flasken føyer seg inn i rekken av tidligere Aésop-produkter: subtile brune glassbeholdere som ser ut som de tilhører et laboratorium, med påklistrede etiketter med lange beskrivelser av innholdet. Den visuelle profilen og markedsføringen av eteriske oljer får oss til å lure på om Aésop har valgt å gå for å bruke kun naturlige ingredienser, som de siste årene har blitt en trend hos alt fra matprodusenter til hudpleiemerker. Kate Forbes, Research & Development Manager, er også til stede i London og forteller oss mer om Aésop sin organiske profil.

- Bærekraft er noe vi setter høyt, men Aésop er ikke et merke med produkter som bare inneholder ingredienser direkte fra naturen. I mange tilfeller kan ingrediensene vi selv fremstiller ha viktige og essensielle egenskaper for produktene våre, og dette er noe vi ha valgt å prioritere. Det kan være snakk om å fremme den beskyttende effekten til vitamin C eller å forsterke duften til en av våre parfymer. Sikkerhet og kvalitet er desidert det viktigste for oss. Når det er sagt gjør vi det vi kan for å sette fokus på bærekraft i alle våre produksjonsledd - fra innhøsting av materialer til energiforbruk i produksjon.

En utfordring for samarbeidet har vært å oppdrive de botaniske ingrediensene til duften, og å vite når man har nådd det ferdig produktet, forklarer Fillion. Aésop har gitt den kjente nesen frie tøyler for utviklingen av parfymen: ingen budsjetter, tidsbegrensninger eller fokusgrupper som kan virke begrensende på den kreative prosessen. 

Både Fillion og Forbes er enige om at fokuset skal være på innholdet i flaskene og hvordan dette harmoniserer med mennesker og omgivelsene rundt.

- Duft reflekterer karakter og noe helt unikt hos hver enkelt person. Den er ofte linket opp til minner og får deg til å kjenne på en spesiell følelse. Det er derfor utrolig interessant å jobbe med ingredienser som vekker assosiasjoner til noe så spesifikt som Hwyl gjør: opplevelsen av å være alene i en japansk skog og i ett med naturen.  

PS:Magasin ble invitert til lanseringen av Aesop sin parfyme Hwyl i London, men teksten er et eget produkt produsert av redaksjonen.