Pels eller kolera

Pelsen har vært igjennom et hamskifte, men påkaller som vanlig bråk.

Tekst: Anne C. Aukrust

Saint Laurent AW18

Saint Laurent AW18

14.jpg
36.jpg

Pelskåpen har slanket seg noen kilo siden 1980- tallet, og gjennomgått en estetisk totalrenovasjon. Der pelseieren tidligere bar på en hårete størrelse tung som en bjørn, har vi nå å gjøre med en lettvekter som ikke nødvendigvis holder kulda ute, men stilen intakt. På få år er det heller ikke uvanlig å finne spor av vinterkongen i sommerkolleksjonene.

Det store utvalget har gjort det vanskeligere å hevde “We’d rather go naked than wear fur”, slik supermodellene gjorde i anti-pels kampanjen på 1990- tallet, og de siste årene har pelssalget gått til himmels.

Likevel har et økende antall store merkenavn, som Armani og Ralph Lauren, bestemt seg for å slutte å produsere ekte pelsvarer. Nettbutikkene Yoox og Net- a- porter annonserte i juni i fjor shoppe- stopp for ekte pels, bortsett fra lam produsert etter Fur Free Alliance- standard. I oktober fulgte Gucci opp med en erklæring om at motehuset hverken ville bruke eller promotere ekte pels f.o.m. 2018. Før året var omme gjorde Michael Kors og Jimmy Choo det samme.

Administrerende direktør i Gucci, Marco Bizzarri, lettet litt på sløret i et intervju med bransjenettstedet Business of Fashion. Grunnen til at motehuset slutter å produsere innovative street style- inspirerte pelskåper handler om å holde seg inne med milennierne. De utgjør både en viktig kundegruppe, og potensielt fremtidig ansatte. Denne gruppen peker seg også ut som mer miljøvennlige og etisk ansvarlige enn tidligere generasjoner.

 

Gucci Cruise 19

Gucci Cruise 19

S91_cruise_FW_look_LB_PR68.jpg

Den økende bevisstheten rundt dyrevelferd, som er drevet av anti- pels lobbyen, har gjort det vanskeligere å være tilhenger av en hårete kåpe klipt og farget i en trendy sveis. Da det ble kjent at alligatorer og krokodiller ble flådd levende på farmene til luksusmerket Hermès, kom dyrevernforkjemperen PETA på banen med ny taktikk. Istedenfor å lene seg utelukkende på holdningskampanjer og sjokkbilder, kjøpte de i 2015 aksjer i Hermès International for presse selskapet til å slutte å bruke disse leverandørene fra innsiden.

Større spredning av informasjon på sosiale medier har også økt oppmerksomheten rundt problemstillingen. Det kommer noen millioner for øret når Pamela Anderson twitrer Kim Kardashian og ber henne gi opp ekte pels, og heller gå for fuskepels med luksusutseende. Gjerne fra Pamelas egen kolleksjon. Men Kardashian er i godt selskap av mangemillionærer som ikke ønsker å takke av ekte pels som må- ha- objekt.

Pelssalget mer enn fordoblet seg mellom 2011 og 2016. Det tilsvarer en verdistigning fra 15,5 til 40 milliarder kroner. Noe som også delforklares av en eksplosiv utvikling av nye teknikker som har gjort det umulige mulig, og dermed svært utfordrende å være pels- dissident.

I dag har designerne stålkontroll på hvert hårstrå. Silhuetten har fått et repertoar av nye frisyrer, farger og mønstre som appellerer til et yngre publikum, og distanserer den fra arvegods. Overstrødd med broderier, paljetter, eller engelsk hullbroderi prøver pels å være noe den egentlig ikke er. En hettegenser, eller en kjole med timeglassfigur, men først og fremst et lerret for innovasjon.

 

Löewe AW18

Löewe AW18

Loewe_FW18_look_03.jpg
Loewe_FW18_look_27.jpg

 

Pelsleverandøren Saga Furs driver målrettet opplæring av etablerte designere i nye teknikker, og sponser avgangskolleksjoner til studenter under forutsetning av at de benytter ekte vare.

Ifølge Mike Moser i British Fur Trade Association, pusher både rikinger og unge pels. Asia og Hong Kong er de store spillerne i pelshandelen, og episenter for både etterspørsel og produksjon, så Moser snakker antagelig i størst grad om nyrike fra kinesiske hustander som utgjør hele 46% av internasjonal luksus- shopping.

Verdens største auksjonshus for pels, Kopenhagen Fur, melder om at minksalget gikk unna sist vinter, og at ekstremvær i Kina og Russland også har påvirket etterspørselen. Auksjonshuset strever faktisk med å levere til Kinas voksende middelklasse, og mink utgjør fortsatt en tredjedel av Danmarks eksport til Kina.

De som håper på den ultimate sesongavslutningen for ekte pelsvarer bør derfor ikke holde pusten mens de venter. 70% av de største motehusene hadde ekte pels i kolleksjonen i vinter, ifølge Fur Information of America. Flere anerkjenner nettopp ekte pelsvarer som et bærekraftig produkt med en tidløs relevans. Til forskjell fra masseprodusert mote, der mer enn halvparten av det som produseres kastes innen et år, har ekte pelsprodukter også en unik håndverksmessig verdi. 

Men fuskepels har definitivt fått en ansiktsløftning som gjør den verdt å legge merke til, takket være avansert teknologi. Stella McCartney har vist i mange år allerede at det er mulig å tjene gode penger på it-vesker med falskt skinnutseende, og har også introdusert polyesterpels- luksus i sine kolleksjoner, som prismessig ligger nært opp til ekte dyrehår. Rekordmange designere følger også McCartneys eksempel neste høst.

Om du skulle komme i kryssild i din fjonge pelsinvestering, og få truende kommentarer à la ”dyremorder”, kan du dra solidaritetskortet og informere om at pelsindustrien faktisk sysselsetter en million arbeidere verden over. Alternativt kan du si at den er fake, for det er jammen ikke lenger lett å se forskjellen med det blotte øye.

Proenza Schoueler AW18

Proenza Schoueler AW18

10 - Proenza Schouler FW18 Hi-Res.jpg
Alexander McQueen AW18

Alexander McQueen AW18

Bottega Veneta AW18

Bottega Veneta AW18

FW18_Look_24_M.jpg

 

 

Kilder: Internett