Batikkheks

11_SS 2018 RTW - pictures by Emiliano Grassi (1).jpg

Detalje fra Chanel SS18 – foto: Emiliano Grassi

Trendy ringer av vann stiger til overflaten

Tekst: Anne C. Aukrust

Chanel SS18

 

Det har lenge vært estetisk kameraderi mellom luksuskunder og den gemene hop.

Nå står batikk på repertoaret hos store motehus.  DIY- teknikken, som tidligere var øremerket kreative sjeler med dårlig råd, er klar for jobbintervju og fest bl.a. i regi av Chanel. På klærne kjenner du ikke lenger folk, men tid er fortsatt penger.

Luksus forbindes med langsomme prosesser og håndarbeidsteknikker, og er slik sett tro mot sin identitet.. Sluttproduktet fra motehusene er mer avansert enn en bøtte med klorvann.

Fargegradering kontrollert av teknisk ekspertise gir et resultat som overholder en viss symmetri. Det er sikkert mulig å måle med linjal at vannringene på buksene fra Marco de Vincenzos sommerkolleksjon har nøyaktig samme omkrets. 

Acne Studios SS18

 

Den amerikanske duoen Proenza Schouler, og Juicy Couture, følger opp med å bruke batikk-teknikken på fløyel neste høst. En stil tidligere forbeholdt damer som fashionistaer ikke liker å sammenligne seg med.

Fokuset  i noen av Paris- kolleksjonene spiller på symbolikken til vann som naturens helbredende kraft. ­– Molekylene du puster inn fra vann er veldig sunt for deg sa, Karl Lagerfeld til Vogue.com.  Chanel rigget opp et fossefall som kulisse for årets sommerkolleksjon for å illustrere det poenget.

Det er ingen ny vitenskap.  Det samme tenkte Munch da han for hundre år siden frekventerte strandbad i Tyskland for å restituere sin helse, og male nakne, solbadene menn. Hans samtid nøstet opp de første trådene som ga vokabular til hygiene og vitaminer. Den tyske Lebenreform- bevegelsen så på sol, vann og naturisme som forutsetning for å bli et lykkeligere og vakrere menneske. 

Vannet som renner gjennom tidenes elv er den samme, men vi forsøker fortsatt å  temme naturens kraft.

Burberry Fall 2018