Le Corbusier ved havet

Le Corbusier, Baigneuse, barque et coquillage.  The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP

Le Corbusier, Baigneuse, barque et coquillage.
The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP

I Villa Stenersen kan man se Le Corbusiers arbeid som billedkunstner i perioden 1926–36. Her vises reproduksjoner av 15 av hans viktige malerier, samt reproduksjoner av en rekke skisser og tegninger.

I disse årene dro Le Corbusier hver sommer til Le Piquey på den franske sørvestkysten – et sted som fikk betydning for hans arbeid både som maler og arkitekt.

I Le Piquey tegnet han uten stans: båter, skjell, kongler, drivved og steiner han fant på stranden. Tilbake i atelieret i Paris bearbeidet han motivene i maleriene sine. I tillegg til skisser og malerier, viser utstillingen to filmer basert på Le Corbusiers egne filmopptak fra Le Piquey. Sammen med utdrag fra personlige brev, viser filmene mindre kjente sider ved Le Corbusier, blant annet at han også var en drømmende og humoristisk person.

Le Corbusier, La Pêcheuse d'huitres/ Østersfiskerinnen, 1935.  The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP

Le Corbusier, La Pêcheuse d'huitres/ Østersfiskerinnen, 1935.
The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP

Han skrev entusiastisk om hvordan fiskerne bygget hyttene sine, som et naturlig svar på livsmønsteret: «Disse husene er palasser!». I utstillingen får publikum se hvordan arkitekturen hans endret seg rundt 1930. Nå tegnet han boliger med steinmurer og trekonstruksjoner, som sto i sterk kontrast til det modernistiske formspråket i hans tidlige villaer i pusset betong.

«Le Corbusier ved havet» er et samarbeid med professor emeritus Tim Benton og kunstner Bruno Hubert. Benton er internasjonalt anerkjent som kunsthistoriker og har skrevet flere bøker om Le Corbusier.

Le Corbusier og Yvonne Gallis  The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP

Le Corbusier og Yvonne Gallis
The Foundation Le Corbusier © FLCADGAP