Naivisme og humor i mote – En analyse i 4 deler

Posterchild

Vi blir som barn igjen, sies det. Nå har vi fått garderoben til idéen.

Tekst: Anne C. Aukrust

GU564_SS18 CAMPAIGN_LAYOUT_DSP_CROP_300dpi_11.jpg

Gucci SS18 Campaign – Artwork av Ignasi Monreal

 

Botox gjør det mulig å lyve på alderen når ungdommen har løpt fra deg, men gjeldende trenddiktat oppfordrer heller å slå av på alderen klesmessig, med inspirasjon fra junior. Der fokuset er hunder, katter og leker, og motivene på genseren gjenspeiler samme interesser.

Menneskets beste venn står ikke lenger og venter i bånd utenfor butikken, men portretteres på dyre luksusvarer. De siste sesongene har vi sett tegninger og kruseduller på luksusklær og it- vesker verdig en barnehage, og mer skal det bli.

 

Gucci SS18.

 

Dolce & Gabbana sa de hadde gitt opp mote, men de har ikke gitt opp å ha det gøy. Årets vår- og sommerkolleksjon legger ingen demper på fantasien. Der finner vi bl.a. fargesprakende print av matvarer, og lampeskjerm-vesker som skal snakke til pengesterke, voksne damer.

Rundt halsen til Prada- kvinnen henger et plastsmykke som ser ut som om det kommer fra kinderegget. Men de enkle materialene gjør det ikke billigere å være gentleman, for det er voksne priser.

Det pleide å være barn som imiterte voksne, men nå signaliserer selv maktpersoner og autoriteter at det er helt innafor å bevare barnet i seg. Både statsminister Solberg og Venstreleder Trine Skei Grande har blitt tatt på fersken med Pokémon- Go- spilling midt arbeidstiden. Den lite barnevennlige designeren Karl Lagerfeld har lansert seg selv som et slags tegneserieikon på merkelogoen som bærer hans navn. Han var også tidlig ute med å flagge sin egen kjæledegge, katten Choupette, som en merkevare. Alle i bransjen vet at designeren er besatt av sin katt, som skjemmes bort som en rikmannsdatter.

 

Dolce & Gabbana SS18 Campaign og backstage shots.

 

Raining cats and dogs

I 2011 dukket et glefsende ulveportrett opp i høstkolleksjonen til Ungaro, designet av britiske Giles Deacon. En kjent bad boy fra eventyrene. Luksusmotehuset Givenchy fulgte opp med Bambi på glattisen et par år etter. Tonen var satt.

Mellom første halvdel av 2015 og første halvdel av 2017, har Disney- relaterte klær og tilbehør økt med 150%, ifølge analysebyrået Edited som analyserer data fra mer enn 90 000 merker og butikker. Spesielt populært er emoji- relaterte motiv med en økning på 502% , men også Mikke Mus har økt med 84% i nevnte periode.

 En av de som har kastet seg på Mikke Mus- bølgen er faren til supermodellsøstrene Gigi og Bella Hadid, Mohammed Hadid. Mangemillionæren leker ikke butikk. Fra instagramkontoen sin frir han til rike kvinner som er villig til å betale godt for å få Mikke Mus portrettert i akryl på Hermès- vesken, egenhendig signert kunstner og supermodell- pappa, Hadid.

Gucci Men's Cruise 18 Campaign