Naivisme og humor i mote

Humor setter presedens

Selvironi og ukule referanser har blitt trendkapital

Tekst: Anne C. Aukrust

 Balenciaga SS18

 

Internettkulturen har satt presedens for at nisjekulturer, som tidligere var forbeholdt spesielt interesserte, blir aktualisert for massen. For å bli omtalt i sosiale medier må du ha mer i ermet enn basic beige. Den digitale virkeligheten oversetter nemlig skrikende farger og humor annerledes. Snakkis- potensialet ligger nettopp i det spesielle og overraskende, og delforklarer hvorfor designveska er pyntet med en hund med lang pannelugg.

Storytelling designet for instagram og snapchat er en forholdsvis ny disiplin, og mange designer gimmick målrettet mot den unge og mektige gruppen som filtrerer trendene først, og sprer de videre via liker- klikk.

Balenciaga SS18

Har et fenomen først blitt fanget opp ruller ballen nærmest av seg selv. Men først må man lære språket.

Demna Gvasalia regnes som en habil fortolker av internettkulturen, og håndplukker elementer fra nisjekulturer og lanserer de i større format. Karakteristisk for merkene han designer for, Vetements og Balenciaga, er bruken av vittige og ironiske popkulturelle referanser som ligner på hvordan vi kommuniserer på nett. F.eks. latterliggjøring og uforskammet humor à la instagrammeren fuckjerry. Slagkraftig og grafisk.

Klær designet med internettspøk som ledetråd letter på den selvhøytidligheten som er så karakteristisk for motebransjen. Suksessene til lavstatusplagg som t- shirten til DHL- budet, eller logoen på Balenciaga- hettegensere tungt inspirert av Bernie Sanders presidentkampanje, er typisk ukule referanser som løftes opp på en større plattform med et smil om munnen.

 Balenciaga AW18

 

Som nettmagasinet Highsnobiety påpeker, så fungerer ironi som et skjold for kritikk. Et selvforsvar for potensiell latterliggjøring. Når klærne dine allerede demonstrerer tung selvironi, kommer du potensielle kritikere i forkjøpet. Om noen ikke er med på spøken, så er det i hvert fall ikke deg! Den nye fasaden røper at du liker å ha det gøy, og ikke tar deg selv så høytidelig. Appropriasjonsdebatten har dessuten ikke nådd yngste gruppen ennå. Det er fortsatt lov til å kle seg som et barn.