Naivisme og humor i mote

Mini- me

Mødre og barn matcher i klesstil

Tekst: Anne C. Aukrust

Uten navn.jpg

Gucci Cruise 18 Campaign

 

Opplevelsen er av luksus er i utvikling. Å ha god råd i dag er også å la ungen bruke Hermès- veska som tegnepapir. I 2014 fikk Kim Kardashians datter lov til å dekorere it- vesken med skriblerier. Norths mesterverk er etter alt å dømme ikke Kims favorittveske. Slik impulsiv moro har konsekvenser som bare de rikeste kan håndtere.

Tidligere var barn kledd opp som små voksne. Det eksisterte ikke noen barnslig kleskode etter bleiestadiet. Fram til nylig har mødre som matcher femåringen heller vært en trendmessig persona non grata, men nå lanseres konsepter som populariserer stilen.

Dolce & Gabbana AW 18/19

 

I fjor høst stylet nettbutikken Mytheresa.com en mini- me limited edition designkolleksjon med utvalgte mor- og datter størrelser fra bl.a. Gucci, Aquazurra og Charlotte Olympia. Harpers Bazar fulgte opp med en reportasje som promoterte stilige kjendismødre og døtre i like klær. Konseptet med identiske barne- og voksenprodukter er i vekst.

Flere store motehus tilrettelegger for et større utvalg av en mini- me- utgaver. Baby Dior har eksistert i 50 år allerede, men barneklær fra Kenzo og Karl Lagerfeld er av nyere dato. I fjor høst lanserte Givenchy en egen barnelinje som imiterer hovedlinjen. Det samme gjorde Kanye West sitt merke, Yeezy. Kids Supply selger bl.a. rapperens ettertraktede sneakers i barnestørrelser, med kruseduller signert 10 år gamle Harlow.

Kjendispressen snur seg også to ganger etter mindreårige fashionistaer, og oppfordrer gjerne til å stjele stilen til North West, Willow, og Jade Smith. De skal tidlig krøkes de som stilikoner skal bli.

 

 

 

Who let the dogs out?

Journalisten Jennifer Wright, etterlyste voksne kvinner etter å ha sett gjennom fjorårets sommerkolleksjoner. Hennes stemme har ikke blitt hørt, for det ser fortsatt ut som mange designere lekte med dukker, og luftet hunden, før de gikk i gang med å designe sesongens kolleksjoner. Nytt av året er gjensyn med vintage- leker fra 1980- tallet, som for eksempel My Little Pony hos Moschino.

 Leketøy- fokuset handler om noe mer enn et morsomt eksperiment. Bak trenden står det voksne, pengesterke kvinner som drar opp salgsstatistikken.

 

Noen mener den barnslige estetikken reflekterer at verden har blitt et farligere sted. – Nostalgi er stort for tiden, sier senior analytiker i Edited, Katie Smith, til nytimes.com. Hun tror historiene i disse produktene fremkaller en eskapisme som er betryggende, spesielt sett i lys av det aktuelle klimaet. Figurene går igjennom prøvelser, men lander alltid på begge bena.

Men det er flere forklaringsmodeller på fenomenet. Mange tradisjonelle luksusmerker har i løpet av de siste årene drastisk forandret merkevaren for å imøtekomme innovatører fra nye kundemarkeder. Spesielt har Asias eksplosive vekst i yngre luksuskunder mye å gjøre med at vi har fått motens svar på kattevideoer og humor. Der går litt ”Gangham style” rett hjem.

Ikke bare finnes det flust av klestrender med ståsted i barnslige idealer der fra før, 40- års krisa fortoner seg også noe annerledes i Øst. I Soul, kalt verdenshovedstaden for plastisk kirurgi, er ”baby looken” er stor. Her får kvinner injisert fett under øynene som skal etterligne et klassisk babyutseende. Tegneseriefigurer er et annet skjønnhetsideal som rangeres høyt, definert av store øyne og et hjerteformet ansikt som du får konstruert ved hjelp av kjevekirurgi.

Etterspørsel etter hjerteformede ansikt lar fortsatt vente på seg her i Vesten, men 3globalisering av smak bidrar også til at morsomhetene kommer på løpende bånd til våre butikker. Britiske Anya Hindmarch har hatt suksess med sine iøynefallende luksusvesker overlesset med estetisk støy. Hun er spesielt bevisst på å tilfredsstille det nye klientellet av asiatere som bekler første rad på de største motevisningene i Paris og Milano.
– Fremtiden er i Østen, og der fungerer emoji- estetikk spesielt bra, sa hun til britiske Vogue.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Instagram: @moschino