Eau de Cologne – En historie

Foto: Martin Rustad Johansen / Palookaville

Foto: Martin Rustad Johansen / Palookaville

Hva eau de cologne angår, begynte det hele med en italiener med hjemlengsel.

Tekst: Oda Tømte

Giovanni Maria Farina, født i Piemont i 1685, bosatte seg i Köln i Tyskland, hvor han grunnla virksomheten G.B. Farina i 1709. Til å begynne med solgte forretningen luksusartikler som sølv, silke og parykker, og etter hvert også eteriske oljer og andre duftstoffer. Innen 1714 hadde Farina fremstilt duftvann – en blanding av ulike naturdufter og alkohol. Duftvannet fikk først navnet eau admirable. Farina var deprimert og lengtet hjem, og skrev følgende i et brev hjem til sin bror: ”Jeg har oppdaget en duft som minner meg om en vårmorgen i Italia like etter regnet, som dufter av fjellnarsiss og appelsinblomst og ulike urter fra mitt fedreland. Den gir meg god forfriskning, styrker mine sanser og min fantasi.”

Da Farina ankom Köln, var utenlandske bosettere underlagt svært strenge lover. Da han ble gitt statsborgerskap, viste han byen sin takknemlighet ved å kalle opp duftvannet etter sin nye hjemby: eau de cologne, som betyr Kölnervann på fransk. Den subtile duften hans ble raskt berømt over hele verden og markerte Köln på kartet som parfymeby nummer én. Farinas fabrikk eksisterer den dag i dag som verdens eldste parfymeprodusent.

 

2016_06_PS BLOMER45579 kopi.jpg
Foto: Trine Hisdal / Tinagent

Foto: Trine Hisdal / Tinagent

”Cologne” er i dag et litt forvirrende begrep, da det har fått tre ulike betydninger. Den første og eldste definisjonen refererer til en familie av friske, sitrusbaserte dufter destillert ved hjelp av ekstrakter fra sitrus-, blomster- og treaktige ingredienser. Det er disse duftene som ble utviklet hos Farina i Köln på 1700-tallet – en klassisk cologne forbundet med herre- eller unisexduft, som for eksempel Guerlains Eau de Cologne Impériale fra 1853.

I det tyvende århundret fikk cologne-begrepet en annen betydning. Parfymeselskaper begynte å tilby lettere, mindre konsentrerte tolkninger av de eksisterende parfymene sine, noe som gjorde produktene tilgjengelige for en bredere kundegruppe. Guerlain, for eksempel, tilbød en eau de cologne-versjon av flaggskipparfymen Shalimar. I motsetning til klassiske colognes er denne typen moderne cologne en lettere, fortynnet, mindre konsentrert tolkning av et mer konsentrert produkt, typisk en ren parfyme. Cologne-versjonen er ofte den letteste konsentrasjonen blant duftproduktene.

Til slutt er ordet "cologne" blitt angitt det engelske språket som et generisk, overordnet uttrykk for å betegne en duft markedsført mot menn, uavhengig av konsentrasjonen. Det faktiske produktet en mann har på seg, kan teknisk sett være en eau de toilette, men han kan fortsatt si at han "bærer cologne." På tilsvarende måte brukes begrepet "parfyme" generisk for å referere til dufter markedsført til kvinner, uavhengig av om duften egentlig er en extrait de parfum.

Foto: Trine Hisdal / Tinagent

Foto: Trine Hisdal / Tinagent