Nasjonalbiblioteket

Er du bosatt i Oslo har du nok passert det store ærverdige bygget på Solli Plass, med de ivrige slyngplantene som kjemper seg opp veggene på jakt etter sol. Nasjonalbiblioteket i Henrik Ibsens gate har siden åpningen i 1914 vært en av landets viktigste voktere av den norske kunnskaps-og kulturarven. Nå ønsker biblioteket å åpne for flere besøkende og å gjør bygget til arkitekt Holger Sinding Larsen til et kulturelt møtepunkt.

L1200256.JPG

Frank Sinatras klassikere inviterer nysgjerrig besøkende opp trappene til 2.etage, forbi de dramatiske freskene av Alex Revold og Per Krogh, og inn i den relativt nyåpnede Kafé Å. Digitalisering av bøker på nett og den populære veksten til lydbøker har åpnet opp plass i bibliotekets store lokaler, og tidligere bibliotekarealer har nå blitt café og bar.

Stikkord for interiøret er grønn marmor, gull og fløyel, med en rekke godt bevarte skatter fra før krigen. Mye av bygget er fredet og derfor også godt bevart, som de brune bokhyllene bak baren som i dag rommer fargerike glassflasker med drinkingredienser og krukker med te. Den deilige pasjonsfruktkaken med bringebær serves på håndlaget servise av Natalia Leikis – et bærekraftig alternativ som kan sendes tilbake til designeren og reproduseres dersom det skulle falle i gulvet.

Råvarene er lokalproduserte og  menyen er utviklet av kjøkkensjef Jon Edmund Hansen. Bak de varme bakervarene og hjemmelagde kakene står konditoren Lars Eirik Undrum. Sistnevnte kan skimte med tidligere plass på Det norske kokkelandslaget.

L1200240.JPG
L1200257.JPG

Bak konseptet står Syltefjord Holding med Steffen Hansen Særvold, som også driver restaurantene Astral og Lupo. Biblioteket har utvidet åpningstidene sine, og fra onsdag til lørdag holder Kafé Å åpent til kl.01.

På dagtid serveres smørbrød, desserter og afternoon tea, før cafeen gjøres om til en lun cocktailbar. Drinkmenyen er inspirert av bøker med navn som Wuthering Heights og A Clockwork Orange Milk Punch. Smaker inkluderer molter, hylleblomst og tindved.

Biblioteket og cafeen er ikke bare for mat og lesing, men ønsker for det kommende året å satse på kulturelle eventer. I november og desember hadde de rundt 60 arrangementer, hvor litteratur, film og musikk var godt representert. Særvold påpeker vestkantens mangel på arenaer for performance-kunstnere og konserter, og mener det er på høy tid at vi får et alternativ til Youngstorgets mange klubbscener.

De tre store rommene Målestua, Slottsbiblioteket og Auditoret kan huse alt fra poesiforedrag, jazzkonserter, møter for menn med koffert og brune sko, og technokvelder. Sistnevnte blir dog trolig ikke et fast innslag. Det er viktig å påpeke at dette ikke skal bli en klubb, men vi åpne for å prøve ut de fleste forslag, smiler Særvold.