Balenciaga Pre fall 2017

Tekst: Fredrik Austad

Pre-fall 2017 er sjefsdesigner Demna Gvasalias bilde på den moderne Balenciaga-kvinnen og hennes reisevennlige garderobe, formet av gatemoten i Paris. Skaper Gvasalia mote-meta da kolleksjonene også inspirerer selve street style-bildet? 

En kjenning av huset vil fort plukke opp videreførte elementer fra Gvasalia sine tidligere kolleksjoner: som det 70-talls inspirerte blomsterprintet og Instagramfavoritten ’pantashoes’, hybriden mellom bukser og stiletter. Looks med brosjer designet av Christóbal Balenciaga på 60-tallet gir et tydelig nikk mot husets legendariske haute couture-tid. Andre referanser fra arkivet inkluderer skulpturelle ytterjakker og dresser, samt en oversized ermeløs topp i blått skinn. Hodeskjerfene som har fulgt Gvasalia de siste sesongene kan dateres tilbake til Christobal Balenciaga sin kolleksjon i 1955 – hvor en ung modell er avbildet i en sort kåpe med forstørret krage og med et tilhørende hodeskjerf. Dette skal være den spanske designerens svar på Christian Dior sin innsvingte New Look som ble til etter 2. verdenskrig. Gvasalia har i sine seneste kolleksjoner, og da særlig fall 2017, vist et flott arbeid med å fusjonere sin moderne hverdagslige prêt-à-porter tolkning med husets 100 år gamle haute couture-arv.

Vi håper han fortsetter i nåværende stil på damesiden, hvor vi føler han har vist en forståelse for Balenciagas ikoniske håndverk: både når det kommer til tradisjon og innovasjon. På herresiden fremstår den seneste kolleksjonen, spring 2018, som noe svakere og veldig eklektisk, og kan minne mer om hjertebarnet Vetements fremfor Balenciaga.

I prefall-kolleksjonen, som er å finne i butikk, henger også voluminøse skjorter og denim-plagg. Garderoben er komplimentert med et utvalg av heler, boots og sneakers, og flere versjoner av den de nye it-bagene Arena Shopping Bag og Bazarshopperen. Vår favoritt er en knelang trench i rosmaringrønn fløyel med et tilhørende belte.

Kolleksjonen nå tilgjengelig på nett og i Balenciaga sin nyåpnede butikk i Nedre Slottsgate 8.

Foto: Fredrik Austad Styling: Fredrik Austad & Pauline Krokeide Modell: Pauline, Heartbreak Management Hår & Makeup: Sunniva T. Kampenes

1.jpg