Tilbakeblikk på designavgang – Kles- og kostymedesign ved KHiO

Helstøpt på
Kunsthøgskolen

 

Tekst: Eirik Mogseth
Foto: Solveig Knutsen

 

Torsdag 1. juni var det igjen klart for avgangsvisningen ved kles- og kostymedesign på Kunsthøgskolen i Oslo. Tilsammen viste tretten av landets ferskeste moteskapere antrekk fra sine bachelor- og masteroppgaver. Et håndplukket publikum satt spente til randen i det avlange visningslokalet denne solfylte junikvelden. Pressen med NRK i spissen dekket hvert skritt de unge modellene tok.

 

Alva Brosten – Sexy Brain

Alva Brosten – Sexy Brain

Bachelorstudent Alva Brosten åpnet visningen med sin kolleksjon ’Sexy Brain’. Den sensuelle rødfargen lar hun virkelig få utfolde seg. Flammende rød denim i selskap med skarpe blåtoner gir et sterkt visuelt uttrykk. Brosten imponerte med sin kolleksjon som følger tidsånden med referanser til den utagerende russe-kulturen her til lands.

Åpningen var nærmest aggressiv og den harde musikken pirret publikums studerende blikk.

Neste høydepunkt på programmet var Sigurd Braathen Dalen sin kolleksjon, ’Konvall’. Hans lårkorte kjoler i strikk kan minne om blomster, koraller og blodrøde organer - ville og vakre. Kjolene vil garantert sette en ny standard for festens utkårede dronning.

Aleksander Sahr fulgte så opp med sine unisex-inspirerte kreasjoner i tradisjonelt denimstoff. Kolleksjonen ’Gender Aporia’ er en kommentar på kjønn, identitet og maskulin integritet. Sahrs kolleksjon føltes friskere og rikere enn flere av hans medstudenter. Kjønnsidentitet blir stadig utforsket og Sahr tar vinning på sitt arbeid her.

Aleksander Sahr – Gender Aporia

Aleksander Sahr – Gender Aporia

 

Av master-studentene vil jeg trekke frem Axel Enqvist med sitt prosjekt ’Do Not Try to Change, Replace or Repair’. Enqvist undersøker sammenhengen mellom funksjon og bærekraft og resultatet fremstår både friskt og nytenkende.

 

Bachelorstudentene vinner min interesse denne kvelden. Nivået spriker naturlig nok, men helhetsinntrykket virker helstøpt. Gruppen fremstår mer samstemte, utforskende og søkende sammenlignet med master.

BA: Sivan Hamalaw – Colour and Emotion

BA: Sivan Hamalaw – Colour and Emotion

MA: Stine Marie Brenne Olstad – Liminal Landscapes & Mnemonic Textiles

MA: Stine Marie Brenne Olstad – Liminal Landscapes & Mnemonic Textiles