AIAYU - DRØMMEN OM DET TIDLØSE

Aiayu er et dansk merke som produserer klær og interiør. Selskapet ble startet av Maria Høgh Heilmann, sammen med Maria Worsaae og Maria Glæsel i 2004. Basen er i København.

TEKST: Ann-Therese Ormstad Noël

Selskapet har ved siden av kvalitet og design, et overordnet mål om å bidra til en bærekraftig utvikling. [FNs definisjon av bærekraftig utvikling: «Utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.»]

Selskapet har som medlem av FNs Global Compact forpliktet seg til å følge de ti prinsipper som FN har utarbeidet om menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljø for å skape en bæredyktig og inkluderende global økonomi.

Aiayu uttales [ajaju] og betyr sjel på urspråket i Boliva. Sjel og kjærlighet er sentrale kjerneverdier for selskapet.

Aiayu har som mål å produsere varige produkter med sjel og kjærlighet bygget på historiens rikdom, og det er nettopp historien som skiller Aiayu fra masseprodusentene. Aiayu ønsker å gi forbrukeren kunnskap om opprinnelsen; altså menneskene bak, tradisjoner og gamle kulturer. Dette fordi de tror at det å knytte kunnskap til hvordan ting er gjennom å fortelle om hvordan ting var, øker forståelsen og kan bidra til å gjøre forbrukeren mer bevisst. Derfor er initialene til kvinnene som har strikket plaggene gravert på innsiden. Det er enn bare merking – det handler om å skape nærhet.

Aiayu ønsker å skape et miljø som ivaretar arven fra de som arbeider med produktene på en måte som skaper trygghet for de som kjøper dem. Begge skal slik føle seg som en del av en overordnet helhet og en langsiktig målsetning.

Målet er således at det tidløse designet, kvaliteten og nærheten til produktet skal bidra til at forbrukeren verdsetter, og dermed tar bedre vare på produktene sine. Dette betyr at selskapet kortsiktig selger færre produkter, men selskapet satser på en fremtid med fornøyde kunder som returnerer for å supplere heller enn å erstatte. Derfor er de også opptatt av hvordan forbrukeren best mulig skal ta vare på produktene sine, og på nettsiden www. aiayu.com finner man informasjon om vedlikehold, rengjøring og reparasjon. For å understreke varigheten tilbyr selskapet, som en ekstra service, å reparere strikkeplaggene helt gratis utover den vanlige garantitiden. Dette gjelder også om feilen er forbrukerens egen feil.

Alle Aiayu sine produkter blir produsert i Bolivia. Fabrikken har finansiell støtte fra Danida (Det danske direktorat for utviklingsarbeid) for å bidra til å bedre arbeidssituasjonen og for å påvirke miljøet.

Et langsiktig mål for selskapet har vært å få fabrikken i Bolivia WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) sertifisert. Fabrikken er den eneste i Bolivia som holder denne sertifiseringen.

Selskapet vant i 2009 og 2012 Danish Fashion Award for «Ethical brand of the year».

Selvom selskapet har ekspandert, har det alltid vært tro mot sin samvittighet og jobber bare med produsenter som er sertifiserte eller som jobber mot å bli sertifiserte.

«AIAYU is deeply rooted in the love for natural materials; these exquisite raw materials are our main source of inspiration when creating our product range and continuously exploring and developing our concept. We see ourselves only refining what nature has already designed so beautifully.»

Klærne er laget for å brukes – designet med rene linjer for sammen med de myke materialene å omfavne kroppen på en måte som virker behagelig, beroligende og trøstende.

Selskapet bruker kun naturlige og organiske materialer i høyeste kvalitet. Lamaullen fra Bolivia er ansett å være en av verdens mest utsøkte materialer. Ved siden av å være varm, er den anti-allergifremkallende og lamafibrenes struktur gir ullen lang varighet som ikke nupper. Lamaullens selvrensende egenskaper sparer plagget fra å vaskes for ofte og sparer derfor også miljøet for vann.

Til bomullsproduktene brukes organisk superkompakt indisk bomull. At bomullen er super kompakt betyr at det bare er de høyest rangerte fibrene som blir brukt. Alle Aiayu sine bomulls- produkter er sertifisert og produsert i 100 % organiske fabrikker.

Aiayu viderefører den bæredyktige profilen utover fabrikken og kvaliteten. I India har selskapet opprettet et zero waste program, som betyr at alle restene fra produksjonen av sengetøy og skjorter blir brukt til raw quilt. Restene av metervarer syes sammen til et teppe og restene av dette blir brukt til å lage små raw rugs. Fortjenesten blir donert til en lokal skole for barn med spesielle behov kalt TEARS (Train, Educate and Rehabilitate Socially).

I Nepal produseres jak og cashmere. Jak, et langhåret pattedyr som ligner på en okse, er et materiale som ikke er så mye brukt. Materialet er mykt som fløyel, og like sterkt og varmt som lama. Nepal er et land med mange utfordringer og Aiayu er opptatt av å bevare de tradisjoner som finnes i lokalsamfunnene.

Fra lansering av første kolleksjon i 2006, med utgangspunkt i ett materiale og en produsent, selges Aiayus produkter nå, ti år senere, i mer enn 300 butikker verden over. Aiayu har virkelig satt sitt navn på kartet og kjendisene har fått øynene opp for Aiayu, blant annet er Gwyneth Paltrow avbildet med gensere fra Aiayu i sin siste kokebok.

PS: Magasin har snakket med Marie Worsaae, partner og salg- og markedsansvarlig, om veien videre:

«Veien videre for Aiayu handler om å fortsatt kunne være innovative i vår måte å ta tak i bærekraft. Slik skal vi legge det til rette for at produktet er noe som høster ros og oppmerksomhet på grunn av produktets egenverdi, og ikke bare den gode historien. Vi skal skape produkter som gir verdi – og aldri gå i kompromiss med det. Samtidig skal vi vokse. Produktene våre skal bli til av en grunn, og vi skal fortsette å fortelle historien vår – og ikke minst hvor vi vil fortsette å gå. Vi vil gjerne nne nye fantastiske materialer og håndverksmetoder – merkevaren skal kunne bli med på å bevare både håndverkstradisjoner og rene materialer som er skapt i naturen.»

 

FOTO: AIAYU