STATEMENTS – KVA SEIER KLEDA?

Kva seier kleda eigentleg – heilt bokstavleg talt?

Tekst: Jonas Øren
Illustrasjonar: Bjørn Brochmann

KRIG, FRED OG POLITIKK OG SÅNT

Eitt av plagga, og ein generell tendens som har prega motebiletet ei stund nå, er statement-t-skjorta – og særleg dei med politiske statements.
Ei av dei første t-skjortene med print var faktisk å sjå i filmen The Wizard of Oz frå 1939. Men det var først pop art-kunstnaren Warren Dayton som på tampen av 60-åra kombinerte kunst og-t-skjorter med både politisk og humoristisk appell. Vivienne Westwood skapte britisk motehistorie med God Save the Queen-prints på midten av 70-talet, og definerte i same slengen også punk som stiluttrykk.
Likevel kan ein seie at det var Katharine Hamnett, også ho i frå dei britiske øyene, som først gjorde politiske statements til bokstavlege fashion statements. Frå 1983 designa ho t-skjorter med ytringar som CHOOSE LIFE, EDUCATION NOT MISSILES, SAVE THE WORLD og så vidare. Med ein tydeleg in your face-bodskap på kvite t-skjorter, og eit oppsett ala John Lennon og Yoko Ono sitt WAR IS OVER IF YOU WANT IT billboard frå 1969, gjorde ho sin måte å plassere ord på plagg til noko like karakteristisk som Coco Chanel sine tweeddrakter og perlekjeder. Men i motsetjing til tweeddrakta ville t-skjorta til Hamnet skrike høgare og leggast hurtigare merke til. Over natta gjorde Hamnett det å ta politisk standpunkt til noko chic.
Ballen starta verkeleg å rulle då Hamnett helste på Margareth Thatcher under ei mottaking for moteindustrien i 1984. Designaren hadde snike inn ei t-skjorte med utsegna 58% DON'T WANT PERSHING, som ho tok på seg rett i forkant av møtet med statsministeren. Mote-ytringa var bokstavleg talt politisk standpunkt, då Thatcher nyleg hadde gått imot det britiske folket si nedstemming om å ha atomvåpen stasjonert i Storbritannia. Biletet av dei to vart sett over alt – hadde det vore i dag ville vi ha sagt at det gjekk viral. Sett opp mot kvarandre vart dei to ein naturleg yin yang; Hamnet var kledd i kvite tights, kvite Converse og den baggy statement-skjorta,  The Iron Lady var i eit heilsvart ensemble. Til the Daily Mail i 2012 sa Hamnet at Thatcher gav frå seg eit lite skrik då ho først såg ho.
Det tydelege designet vart like kjapt snappa opp av artistar som aktivistar, og både George Michael i Wham og medlemmar i Queen er tidlege eksempel på levande billboards for politisk korrekte ytringar. Michael brukte CHOOSE LIFE-skjorta i videoen til Wake Me Up Before You Go-Go og duoen kledde også opp heile sceneensemblet i ulike konsertsamanhengar. Hamnett sin måte å smelte saman ytring og mote vart plagiert over natta, noko designaren sjølv faktisk sette pris på. (Bortsett i frå då anti-abort forkjemparar gjorde CHOOSE LIFE-statementet til noko ganske anna enn bodskapen Hamnett opprinneleg ønska å fronte). I dag er ho rekna som den mest kopierte britiske designaren.
I 2003 gjekk Naomi Campbell ned runwayen i ein gjennomsiktig overdel perlebesatt med ytringa USE A CONDOM. I ettertid av visninga kommenterte designaren til avisa The Guardian at utsegna handla om opplysning rundt AIDS-saka, ei sak ho også har tatt standpunkt til via moten ved å skape boxershorts med kondomlommer.
Ho har gjennom heile karriera jobba for ulike hjartesaker og formål, og samarbeider med ulike organisasjonar. Hamnett starta tidleg å arbeide for bærekraftig produksjon og arbeidsrettigheitar for dei som produserer klede – før dette "kom på moten". "Detoxing av klesskapet" er nå i 2017 blitt eit like trendy begrep som det er politisk korrekt. I 2001 laga Hamnet ein topp med utsegna CONSUMER POWER – IF YOU DON'T LIKE IT DON'T BUY IT. I dag selgast CHOOSE LOVE-skjorter, eit samarbeidsprosjekt med flyktninghjelpa.

For Hamnett handlar det heldigvis om meir enn bare ytringa for ytringa si skuld. Det er meir enn mote, marknadsføring og profitt. Politiske statements er vanleg å plassere på ei t-skjorte, men fordi dette blir mote i tida, er det usikkert kor gjennomtenkt, eventuelt personleg, utsegna er i forhold til personen som ber ho. Jo opnare ytringa er, jo enklare er det for eit publikum å kunne gå med ho på brystet. Che Guevara motivet er eit klassisk eksempel på dette.

Kva seier eigentleg WE SHOULD ALL BE FEMINISTS t-skjorta signert Maria Grazia for Dior – $700,- eller eit feministisk standpunkt? Kva seier feminist-skjorta til H&M, og kvifor veljer H&M å nha t-skjorter med feministiske ytringar i sine trendkolleksjonar samtidig med Dior?
Haustsesongen vil ha desto fleire t-skjorter med politisk appell. Norske Veronica B Vallenes viste under Oslo Runway i februar 2016 t-skjorter som sa Let love win – i protest mot Trump sitt innreiseforbod. Om ikkje Trump fekk med seg ytringa, så fekk i alle fall Vallenes forsideoppslag på heimesidene til NRK. Apropos Trump; danske Naja Munthe avslutta haustvisninga med å ta applaus i ei t-skjorte som skreik PUSSY GRABS BACK.

Ei ytring handlar først og fremst om å bli høyrt – og det blir ein i dag med ord på brystet og selfiestick.

 

Skjermbilde 2018-03-11 kl. 20.58.03.png

FRÅ LOGOMANI TIL LOGO-PSYKOSE

Uttrykket logomani definerast som ei unormal snakkelyst – patalogisk overdriven og  ofte usamanhengande snakking. Når ein ser korleis enkelte kombinerar ulike logoar på klede og tilbehøyr, kan uttrykket også lett relaterast til moten.

Logoar er over alt og vi bruker dei gladleg. Kva hadde boxershortslinningen vore utan Calvin Klein, piquetskjorta utan Polo Ralph Lauren-logoen, kjettingveska utan CC eller bevisst stilforvirra 16-åringar utan HAiK-caps?
På same måte som bilete, triggast vi av referansar når vi ser ein logo. Ein logo seier noko om livsstil og univers – i alle fall kva slags livsstil ein ønsker å relatere seg til.
Logo-t-skjorta, pennen eller beltet kan fungere for eit motehus eller eit livsstilbrand slik som merch fungerer for ein artist. Innan midten av 90-åra var dette verkeleg blitt eit faktum og eit problem for svært mange merkenamn, som då hadde lisensavtalar opp til øyrene i forhold til rettigheiter for bruk av namnet, og som igjen drog kredibiliteten til merkenamnet ned. Ei real lisens-opprydding måtte til for at namn som Halston, Gucci, og Pierre Cardin igjen skulle fungere med eit heile. Dagens logotendens refererer gjerne til dette, og då med ein slags overdriven ironi. Jonathan W Anderson sin vår / sommarkolleksjon 16 for spanske Loewe er eit godt døme på dette. Alt Alessandro Michele har gjorti sidan han kom bak roret ved Gucci-skuta er det same. 

Det er klart at logoar på klede og tilbehøyr var å sjå før slutten av 80-talet. Logomanien gjekk derimot ikkje over til å bli ei psykose før i utgongen av tiåret, og designa til Katharine Hamnet var ein av katalysatorane her. Hip hop-kultur, jappetid, sportswear og supermodellar er fire andre viktige faktorar for utviklinga. Igjen toppa tendensen seg i byrjinga ute på 2000-talet, og har nå på nytt kome til eit toppunkt. Helmut Lang, Jil Sander og Calvin Klein fungerte som motpolar. Det same gjorde blant anna Pheobe Philo og Raf Simmons. Og i forkant av logo-psykosane, har alle dei også leika med logo- og statement-t-skjortene. Det går nemleg ei fin linje i forhold til når logobruk går i frå minimalistisk til maksimalistisk.

Ein kan faktisk sjå på tre raptekstar som ein slags indikator på logo-tilstanden i samtida.  Musikk- og streetstyle nettstaden The Complex har laga ein oversikt over referansar til motehuset Louis Vuitton i raptekstar. Den første teksten er Sir Mix-A-Lot sin Swap Meet Louie frå 1992, som kommenterer falskt Vuitton-tilbehøyr kjøpt og bytta på gata. "She says 'I wanna make your girlfriend look good. Start buying all your Louie in the hood. And your sprung, on the two for one. Fake Louis at the swap meet, son"

I 2003 gav Jay Z ut låta La-La-La (Excuse Me Miss Again) med fleire referansar til kjende motehus.  "We got brothers full of Army, Mamis in Manolos, bags by Chanel or Louis Vuitton logos". På dette tidspunktet hadde rapparen 50 Cent vist fram huset sitt på MTV Cribs, der mellom anna eit billiardrom var kledd i Gucci sit GG-monogram.
Når ein først er inne på både den faktiske definisjonen på uttrykket logomani og referansar til motehus i raptekstar, er det umogleg å ikkje nemne Kanye West. I følge The Complex er det Kanye West som refererer mest til Vuitton i song- og raptekstar. Tendensen blant rap-gutane er vanlegvis ikkje like spenstig som den til Sir-Mix-Alot. Det handlar om status og å uttrykke velstand og kredibilitet, samtidig som linja mellom å fronte Nike, Gucci eller samarbeid som Supreme X Louis Vuitton er hårfin.
Samtidig som Sir-Mix-Alot skreiv "Swap Meet Louie", hadde  moteskaparar, supermodellar og stylistar som Carlyne Cerf de Dudzeele vore med på å definere den maksimalistiske bruken av logoar. Verken Karl Lagerfeld for Chanel eller Gianni Versace sparte på logoane i sine framstillingar av Claudia, Naomi, Linda og Christie. Italienske Moschino gjorde det same, men då gjerne med humor og sarkasme – noko som Jeremy Scott framleis gjer i dag, både for det italienske motehuset, sitt eige merke og samarbeidet med Adidas. Og med seg har han då sjølvsagt Carlyne Cerf de Dudzeele på laget.

Juicy Couture viser også til ein topp på stemningskurva til logomanien på 00-talet. I 2001 samarbeida kunstnaren Steven Sprouse og Marc Jacobs om å skrive Louis Vuitton utanpå LV-monogrammet. Snart vart Paris Hilton illustrert i animasjonsserien South Park med monogram-veske og 50 Cent var altså på tv med Gucci-billiardbordet sitt. Her heime vart traktorar på brystet ein fashion statement.  

Etter Pheobe Philo proklamerte i 2008 at det var ok med logo på t-skjorte – dette til tross for å ha sjølv definert den nye finanskrise-minimalismen – hoppa stadig fleire på toget. I dag sel Balenciaga svarte caps med kvit logo – noko som minner meir om lisensavtalar enn couture. Igjen kan ein klandre selfiestanga.

 

RETOLKING, HUMOR OG KUNST / #REGRAM #FUN #ARTSY

Logo-psykosa vi nå er inne i pregast av retolkingar av kjende markenamn som ikkje nødvendigvis høyrer til moten, humor og alt som kan tolkast som ei vidareføring av eit kunstuttrykk.

Dekonstruksjon og retolking er det som sette designaren Martin Margiela på motehimmelen i 1989, samtidig som mellom anna Gianni og Karl klistra logoar på brystet. Det skal Demna Gvasalia bak Vetements – og nå også kreativ sjef for Balenciaga – vere glad for. Gvasalia har sidan kolleksjon nummer to for Vetements, vår / sommar 2014, vore innom både bruk av statements, ord og logoar. Dette både i typisk form som trykk på t-skjorter og college-gensarar, samt med ei intelligent plassering eller som del av dekonstruksjon – som igjen skapar spørsmål rundt korleis ein då skal tolke meininga med den bokstavlege ytringa. Konvensjonane rundt tolkinga utfordrast. DHL-skjorta signert Dvasalia vart gatemotegodteri for vår / sommar 2016 (Maison Martin Margiela laga sko med dekonstruerte DHL-logoar på 90-talet), og i dag er det den blå plast-toten frå IKEA som har blitt retolka for Balenciaga – og slik også blitt objekt for reposting, nyhendesaker og internettklikking.

Retolking av kjende logoar og merkenamn vart ein eigen sjanger innanfor t-skjorte-trykk for ei god stund tilbake og fleire brands spesialiserte seg på dette. Overgongen frå Yves Saint Laurent til SAINT LAURENT PARIS under Hedi Slimane, resulterte i at fleire trykte opp A'INT LAURENT WITHOUT  YVES – blant dei også mellom anna BIK BOK. Urban Outfitters selde KARL WHO-skjorter og den elles så godt gøymde Hermès-logoen vart plassert på fronten av ei t-skjorte med teksten HOMIES.  Ein smeltande Chanel CC-logo var å sjå på tilbehøyr og klede.

I dag skaper motehusa t-skjorter og plagg med ei liknande form for humor sjølve. Han som kanskje gjer det mest og best er Alessandro Michele for Gucci. T-skjorter med retro Gucci-print er å finne i garderoben til både A$AP Rocky og Hanneli Mustaparta. For hausten 2017 kjem dei same t-skjortene med fotografen Coco Capitan (intervju med ho er å lese i PS: MAGASIN nummer 6) sine handskrivne Instagram-statements – FVTVREFVTVRE , COMMON SENSE IS NOT THAT COMMON, og så vidare. Michele tok GG-logoar frå arkiva og retro avantgardisme og sette dette inn i ein svært fotogen kontekst – som lukter både av milanesiske loft og sveitt club-kid. Den italienske designaren har også brukt nokre av dei eldste t-skjorte-motiva i historia i sine design, nemleg Disney-figurane Mikke Mus og Donald Duck. Designet til Alessandro Michele gjorde at han våren 2017 kom på lista til magasinet TIME over dei hundre mest innflytelsesrike personane i verda.

Det er langt i frå bare Michele som ser i arkiva, historiebøkene og på Instagram etter materiale til fashion statements. Julien Dossena for Paco Rabbane laga sportswear og undertøy med sporty logo-linningar og kombinerte dette med si retolking av space-age dressing frå 60-talet. Og også han skapte statement-skjorter, eit samarbeidsprosjekt med art director og grafisk designar Peter Saville. Prosjektet refererer til det tyske "kunstmagasinet" AKT IN KETTEN frå 60- og 70-talet. Magasinet viste eit spekter nakenbilete, og Paco Rabbane leverte sjølv ein kjole til ei av forsidene.

For sin første kolleksjon for Dior drog Maria Grazia fram bie-emblemet til Dior Homme, sporty logolinningar og statements ala John Galliano i ny innpakning. Den kjente og kjære t-skjortefavoritten sett på Carrie Bradshaw, J'ADORE DIOR 8, har nå blitt til J'ADIOR 8, i ein oppdatert utgåve som kan likne på eit slitt, utvaska design av Katharine Hamnet.  Sjå døme frå dei siste kolleksjonane til utvalde motehus i slideshowa under.

 

Logo-psykose, humor og kunst: Gucci Cruise Collection og SS18.

 

Logo-psykose: Chanel SS18

Logo-psykose og artsy-fartsy: Balenciaga SS18 og AW18.

Logo-psykose: Burberry September Collection

Dermalogica

_MG_9742L_Ag44-kopi.jpg

Vi oppsummerer Dermologica-produkta som effektive og ujålete. Les kvifor.

Foto: Ole Musken / Palookaville.

Historia om Dermalogica startar med hudterapauten Jane Wurwand som i 1983 vil gi tyngde til amerikanske hudterapautar ved å starte eit etterutdanningsprogram i California. I 1986 byrjar produksjonen av hudpleieprodukt under namnet Dermalogica. I dag er hudpleieserien å finne i over åtti land med over 100000 hudterapautar som tilbyr behandlingar med produkta. Dei er også å finne i ei rekke utsalsstader. Dermologica tilbyr med andre ord noko forbrukarane vil ha. Vi har sett nærmare på nokre av produkta. Her i Noreg er produkta å finne både på apotek og i hudpleiesalongar. Ved at dei er til sals i apotek gjer dei meir tilgjengelege for dei som vanlegvis ikkje er å sjå på hudsalongar eller spa.

Reint oppsummert for heile serien kan vi seie at produkta er prisdyktige og kan definerast som ei samansetjing av ei enkel innpakking med eit bra innhald. Dessutan lukter dei godt. Favorittprodukt er blant anna Special Cleansing Gel (som ein kan få i 500 ml flaske), Oil Free Matte SPF30 og Oil Control Lotion.

Designet på innpakkinga er altså enkelt og ukomplisert. Her er det ikkje snakk om verken flashy krukker eller avanserte applikatorar. Tvert i mot – Dermologica går for enkle tubar og flasker i grått og kvitt. Dei fungerer like godt inne i eit skap som på baderomshylla, og slik framstår dei like enkle å forhalde seg til for både menn og kvinner. Det er ikkje snakk om at desse produkta skal definere verken stil eller personlegdom.

Det vi liker best med produkta er at sjølv om produktserien er stor, trengst det ikkje så mange for å få jobben gjort. Det er enkelt å supplere med noko ekstra om ein kjenner at dette er nødvendig, og ein treng heller ikkje å bare måtte bruke Dermalogica saman med andre Dermalogica-produkt. Formlane fungerer godt for ulike hudtypar.

Skin Smoothing Cream: Kremen fungerer heile året. Han er verken for feit eller aktiv, og heller ikkje for geleaktig eller tynn. Mange trur at ein treng meir i ein krem, altså at han er rikare i forhold til å følast fyldig på huden. I dette tilfellet kan ein då tilføre det ekstra gjennom eit fukt-serum.

Skin Hydrating Booster: Dette er ein formel som fungerer supert på fly eller når ein sitt lenge framfor mac eller pc. Det legg seg  som ein film under hudkremen og gir ekstra fukt. Serumet er oljefritt og gjer at ein ikkje ser blank ut. Slik er det fint å tilføre det før ein legg make-up.

Charcoal Rescue Masque: Maska rensar i djubda og tek vekk daude hudceller, ureining og hudormar. Eit godt produkt å bruke før fuktmasker og kremar for å få maksimal effekt av desse.

Ein prat med Viktor & Rolf

29 spørsmål til designarduoen viktor & Rolf.

Tekst: Jonas Øren

signatureVR.jpg

 

Det er ein dualitet i alt dere gjer, noko ein kan sjå det meste dere har gjort gjennom karriera. Å spele på svart og kvitt, frå blomster til det harde og stramme, impresjonisme (haute couture S/S 2015) og kubisme (haute couture S/S 2016).  Reflekterar dette dere to som to individ i ein duo?

Rolf: Nei, vi er begge like schizofrene!

Viktor: Eg trur vi liker ei viss form for kompleksitet og kompleksitet i livet elles. Livet bør ikkje opplevast for enkelt. Alt kan bli sett på i frå ulike hald og vinklar, og vi liker å utforske dei ulike sidene.

 

Korleis jobbar dere saman – til dømes når dere skapar ein kolleksjon?

Rolf: Akkurat som vi sitt nå, men ved eit skrivebord med mykje rot. Vi teiknar heile tida medan vi pratar. Samtalane vi har framfor skrivebordet fortsett i reisene vi gjer og når vi hentar inn inspirasjon andre stadar. Det har vore ein pågåande samtale dei siste 25 åra –  ein samtale som framleis pågår.  Ved å prate prøver vi å formulere kva vi liker ved augneblinken og kva vi har lyst til å skape. Som for eksempel i kolleksjonen av kjolar som vart til måleri og måleri som vart til kjolar (A/W haute couture 2015), der vi snakka om å lage wearable art. Fordi vi på dette tidspunktet igjen bare gjorde couture, ville vi ta idéen til eit ytterpunkt. Og frå tanken på brukbar kunst kom vi til denne bokstavelege idéen om å i kle nokon i eit bilete. Frå idé og samtale utforskar vi korleis vi både visuelt og teknisk kan skape det heile.

 

Er dere nokon gong ueinige? Kranglar dere?

Viktor: Nesten aldri.

Rolf: Nei, det gjer vi ikkje. Vi kranglar ikkje, men vi pratar og diskuterar mykje. Det er meir det at vi søker etter det same, og vi hjelper kvarandre i dette. Fordi vi er to er dette enklare og betre.

Viktor: Haha!

 

Det er mykje som skjer i moteverda akkurat nå og aktørar tyr til ulike grep for å få has på det som ikkje fungerer. Ein ser at det er eit oppbrudd rundt dette med å tilpasse seg det gamle systemet, eit system som for mange ikkje fungerer meir. Som at Burberry og Saint Laurent Paris viser in season-visningar. Dere tok eit anna standpunkt i 2015 med å slutte å produsere ready-to-wear. Kvifor valgte dere dette?

Rolf: Fordi vi liker å jobbe med haute couture betre (latter). Fordi vi lagar betre couture enn ready-to-wear og fordi vi kan ta oss råd til det (meir latter). På eit visst tidspunkt i karriera kjende vi det sånn at vi måtte skape ready-to-wear for å kunne kalle Victor & Rolf eit skikkeleg merkenamn. Valet har meir med at vi i lang tid ikkje var lukkelege med å jobbe med ready-to-wear.

Viktor: Eit jobbliv som berre handlar om å møte deadlines er ikkje noko vi ønsker. Vi liker å tenke i prosessar, skape vakre ting – på same måte som vi sjølvsagt liker å utrette eit arbeide.

 

Er det sånn at dere då opplever det som å bruke meir tid på å vere ”effektive” enn å skape vakre ting når dere lagar ready-to-wear?

Viktor: Ja! Dette kjem mellom anna av alt fokuset som må gå til arbeidet med fabrikkar og produsentar og alt det praktiske som må organiserast i forhold til dette.

Rolf: Det kan samanliknast med ein slags militærorganisasjon. Alt må organiserast. Årsaka er derimot meir personleg enn som så. Det kjendes veldig restriktivt og bindande for oss som menneske. For andre aktørar fungerer dette kjempe bra. Men sjølve er vi mykje lukkelegare nå. Då vi byrja var det berre ein kvinnekolleksjon per sesong, altså to kolleksjonar i året. Vi hadde aldri forutsett utviklinga som følgde, der vi byrja å lage menswear-kolleksjonar, så pre-kolleksjonar og eigne tilbehøyrkolleksjonar til alle kolleksjonane. Til slutt vart det mellom åtte og tolv kolleksjonar i året.

Viktor: Mengda av produktar kjendes ikkje bra …

Rolf:  … med haute couture jobbar ein med ein kolleksjon per sesong. Alle antrekk er kunststykke og vi jobber i heile prosessen med kvart enkelt antrekk; frå å perfeksjonere det teknisk til å jobbe med passform. Det er akkurat slik vi liker å jobbe.

 

Var det då dere lanserte pre-kolleksjonane at dere sat spørsmålsteikn om dette var riktig, eller vart dere meir ein del av eit system?

Rolf: Eg trur vi måtte passe inn i ei form og eit system. Systemet passa oss ikkje. På eit tidspunkt opplevde vi at plagga vi jobba med ikkje tilhørte oss lenger.

 

Når tok dere valet med å slutte med ready-to-wear?

Rolf: Idéen om å gjere dette vart til over fleire år. Det var ein lang prosess. Då vi byrja å lage haute couture igjen i 2013, og samanlikna dette med ready-to-wear, så stod det veldig klart kva som ligg nærast hjarta våre.

 

Kommenterer arbeidet dykkar samtida, både når det er snakk om verda og moteverda? Vart det at dere forlot ready-to-wear ein kommentar til moteverda i samtida?

Viktor: Arbeidet vårt har alltid kommentert moteverda. Vi har ein fot i moten og ein i verda utanfor.

 

Den gongen dere starta med ready-to-wear, var ambisjonen då å ha begge beina i moteverda?

Viktor & Rolf: Ja.

 

Vart det for mykje?

Rolf: Det var ikkje der vi var på vårt beste og det var difor vi valgte å gi det opp. Mange andre som gjer dette betre enn oss.

 

I motsetjing til kolleksjonar med tydelege historiar eller konsept, er ein tydeleg tendens i samtida fokuset på enkeltplagg, noko som visast i kolleksjonane til fleire og fleire designarar. Har dere ein kommentar til dette?

Viktor: Produktorienteringa er veldig tydeleg.

 

Dere skaper altså haute couture-kolleksjonar fordi dere kan og fordi dere har råd. I tillegg jobbar dere med parfyme. Gir det gode forretningsmoglegheiter?

 Rolf: Couture gir forretningar og verksemd, men det er sjølvsagt ei smal verksemd. Å arbeide med parfyme gir derimot mange moglegheiter.

 

Beskriv dere dere sjølv som historieforeljarar gjennom arbeidet deres med mote, parfyme og couture?

 Viktor: Eg trur vi er historieforteljarar ja, både med parfyme og gjennom alt det andre vi gjer. Dette fordi arbeidet vårt baserer seg så mykje på språk. Alt vi gjer startar med språket og samtalen.

 

Har det å jobbe med andre medium, som for eksempel å skrive eventyrbok og å produsere filmar, kome naturleg fordi dere jobbar med mote på ein konseptuell måte?

Viktor: Vi er åpne for alt. Som kreative menneske kan kreativiteten bli brukt til mange ulike ting. Eventyrboka Fairy Tales vart til ein slags hobby …

Rolf: … Eventyrboka var noko som vi faktisk sette i gong med då vi var ekstremt travle med jobb og såg etter noko å flykte inn i …

Viktor: Det starta med at vi sende kvarandre små eventyr …

Rolf: … Noko totalt annleis enn kva vi elles dreiv på med, som igjen då vart eit eige prosjekt.

 

Dei fleste menneske tek seg ein ferie, men dere skriv altså ei eventyrbok!

Rolf: Vi avslutta faktisk redigeringsarbeidet med boka rett før vi reiste på ferie. Eg hugser det godt, for vi reiste til Bali det året.

 

Pleier dere å ha ei humoristisk tilnærming til arbeidet og prosjekta dere jobbar med?

Viktor: Humoren er berre eit lag av kompleksiteten som utgjer arbeidet vårt. Humor er viktig og er noko vi liker, men det vi jobbar med viser aldri berre til det humoristiske.

 

Trur dere aktørar i moteverda er for alvorlege?

Rolf: Når noko blir for tungt og alvorleg pleier vi begge å kjenne på at det blir feil og ubehageleg. Det bør vere ei lettare side med alt ein gjer. Det betyr ikkje at det nødvendigvis treng å vere morosamt, men eg trur det lystige er ein kvalitet som aldri må vike.

 

V&R signature.jpg

Prosjekta er då oftast alvorlege og lette på same tid – så lenge dette stemmer?

Rolf: Ja, det handlar om balanse.

Viktor: Det er då arbeidet er på sitt beste. Når alle desse elementa speler på lag samtidig. Nokre av visningane og presentasjonane våre har kanskje vore for alvorlege og då har det nok vore noko som har mangla.

 

Dere er ofte ein aktiv og tydeleg del av motevisningane og presentasjonane dykkar. Kan dere fortelje kvifor dette har blitt ei greie?

Viktor: Vi liker det ikkje, men av og til må vi gjere det!

 

Liker dere ikkje å gjere det?!

Viktor & Rolf: Nei, vi har alltid hata det …

Viktor: … men når ein jobbar med ein idé om at ein kjole skal transformerast til å bli eit måleri som skal henge på veggen, så er det ingen andre enn oss som kan utføre dette.

Rolf: Det blir også sterkare når det er oss som gjer det …

Viktor: … men vi hatar det.

 

Kvifor hatar dere det?

Rolf: Det er ikkje oss. Sjølv har eg aldri hatt eit ønske om å vere ein performing artist – det er forferdeleg!

Viktor: Vi liker idéen heilt til ein startar med øvingar, innstuderingar og repetisjonar. Då går det opp for oss at også vi skal out there – ut på scena – og kanskje signalet ikkje fungerer.

Rolf: Då er det viktig å berre gi blaffen. Det handlar ikkje om oss som personar, men om kleda.

Viktor: Ei motevisning blir slik som ei framsyning for oss, uansett om vi er ein del av visninga eller ikkje, og det skal opplevast som noko meir enn berre ein parade med klede.

 

Vil dere då beskrive dere sjølv meir som visuelle kunstnarar enn performative kunstnarar?

Rolf: Av og til det eine, av og til det andre.

 

Som to anerkjende konseptuelle motedesignarar, korleis definerer dere konseptuell mote?

 Rolf: Det må vere ein idé bak alt vi gjer. Elles finn vi det vanskeleg å få arbeidet gjort av den grunn av at det då fell heilt gjennom. Arbeidet vårt handlar mykje meir om idéar enn stil. Stilen er ei følge av idéen.

Viktor: Når alt kjem til alt er idéen viktigare enn wearability.

  

Korleis er jobbprosessen for ein ny sesong og ein ny kolleksjon? Korleis finn dere idéen og når går dere frå idé til klede?

 Rolf: Dette er noko som opplevast veldig organisert fordi idéen må bli til i byrjinga av sesongen slik at vi kan starte arbeidet med å utforme og skape. Ein typisk hendingsgang er at vi i første månad vil starte samtalane og jobbe fram idéar og hente inspirasjon, i andre månad utviklar vi idéane vidare og startar å visualisere dei, samt at vi også byrjar å jobbe med atelieret. I tredje månad byrjar vi med fittings. Fjerde månaden går til å sy og produsere antrekka og då er vi oftast ferdige med vår jobb.

 

Skjermbilde 2018-02-27 kl. 18.54.32.png

Korleis finn dere fram til idéane?

Viktor: Det er det heile eigentleg. Vi får mykje inspirasjon berre ved å sjå på moteverda, å lese, reise, samtale …

Rolf: … og å tenke på kva vi har skapt tidlegare …

Viktor: … nyhendene …

Rolf:  … og å tenke på kva retning vi vil gå i nå i forhold til kva vi har gjort før.

 

Om vi ser på moteverda i dag ser vi eit enormt fokus på sosiale media og det å spreie moten mest mogleg ut til publikum. Synst dere at moteverda har mista dei mystiske og magiske aspekta ved seg på grunn av dette?

Viktor: Ja, moten har mista ein del av mystikken sin. Men samtidig har moten blitt så omni-present, altså ein så tydeleg del av alle ting, at det har fått meir å seie generelt og demokratisert blant folk flest. Då vi vaks opp fanst det ingen informasjon om mote. Av den grunn kan eg forstå at det er bra at tilgangen er der. Personleg gir vi aldri opp mysteriet ved moten. Difor er haute couture-visningane så viktige for oss.

 

Kan dere fortelje om couture-kolleksjonen dere viste i 2015, der ei enkel og mjuk piquet-skjorte utvikla seg til å bli enorme kubistiske skulpturar.

Rolf: Polo-skjorta var eit element som vi bestemte oss for å mikse med kubistiske skulpturar for å sjå kva som ville skje når ein kombinerte dei to. Gjennom visninga vart  looks stadig meir komplekse – meir og meir lagdelte. Personen som går med antrekket blir nesten ein skulptur sjølv. Antrekket tek over for alt.

 

Samanlikna med tidlegare haute couture-kolleksjonar, som Van-Gogh Girls og Wearable Art, opplevast kolleksjonen nesten minimalistisk på grunn av den mjuke, kvite basen i pique som blir brukt som eit kanvas.

Viktor: Vi vil heller beskrive han som streng enn minimalistisk. For oss var det som å jobbe med leire og å lage skulpturar av leire. Vi hadde eit materiale og starta å forme kolleksjonen ut i frå dette.

 

Kva er det som inspirerar dere nå for tida?

Rolf: Kva som inspirerar oss i dag? [Han snur seg mot Viktor og spør:] Kva inspirerer deg i dag?

Viktor: Dess meir tilgjengelege ting er, dess meir blir vi inspirerte av ting som er sjeldne. Ting som er vanskeleg å få tak på eller som det berre finst ein av. Dette gjeld i alle sjangrar.

Rolf: Dette gjer at eg også liker Instagram. Kanskje eg i eitt av titusenvis av tilfelle ser nokon som har tilsvarande smak som meg, noko som  eg synst er veldig inspirerande å sjå. Instagram kan slik tjene ei hensikt.

Oppå bordet

Dei fleste ting har ei historie. Les nokre av dei her.

Tekst: Jonas Øren
Foto: Ole Musken / Palookaville

I austen er teseremoniar og tekunst ein viktig del av kultur og sosialt liv. Japansk teseremoni, kalla Cha No Yu, skiljer seg særleg ut med strenge retningslinjer, føringar og tyngde.
Tradisjonelt skal ritualet skje i omgivnader som vitnar om fornem fattigdom. Askesen, altså det å øve seg på å leve, er for japanerane essensen av sann skjønnhet. Rituala vart til på slutten av 1500-hundretalet som ein del av Zenbuddhismen og handlar om reinsing og foreining med naturen. Stega i seremonien omfattar alt i frå arkitektur, hagebruk, hagearkitektur, keramikk- og blomsterkunst. Stor teboks i heiltre 1299,–  og liten boks i metall 319,–. Teesker i kirsebærbark lagast kun i Kakunodate, nord i Japan.  På 1800-talet laga samuraiane eskene for å tene ekstra pengar. Barken pustar, samtidig som fuktighet haldast ute. Handlaga koppar frå Japan, 209,–. Handlaga støypejernskanne, 1299,– og underlag, 319,– av den japanske designeren Hisanori Masuda. Støypejern held godt på både varme og aroma. Alt frå Palais des Thés. Porselensfat 1500,– / Hermès. Keramikkrukker frå Rydeng Kunsthandel.

Blomen krysantemum, og særleg kvit krysantemum, er brukt mykje i kunst og interiør. Det var favorittblomen til den kinesiske keiserinna Cixi. Japansk teseremoni har røter i kineskisk tekunst, men utvikla seg til noko eige på slutten av 1500-talet. Skjermbrett, bord og metallblomar frå Rydeng Kunsthandel. Krysantemum i frå Blomstersenteret i Homansbyen.
Det er skrive fleire bøker om den karismatiske keiserinna som på 1800-talet indirekte styrte Qing-dynastietog Kina. Ho var den siste keiserinna og er også kjend for sine strenge skjønnhetsritual, der det å ete blomar var populært. Eit fenomen i dag kalla flowerfood.

Parfymane frå Memo Paris er laga av ekteparet Clara og John Moloy. Etter å ha møttes i ein heis bestemte dei seg for å putte duftene dei hadde opplevd frå ulike reisemål på flaske. Til venstre er Luxor Oud, som med notar av mandarin, rose, røde bær og tonkabønner skal gi ein illusjon av Egypt og Nilen. Til høgre er Italian Leather. Med notar av mellom anna lær, grønne tomatblad, og sandaltre. Luxor Oud 1500,– og Italian Leather 1575,– / Gimle Parymeri.

Hattedesigner over alle hattedesignerar, britiske Stephen Jones, har saman med Comme des Garçons laga parfymen Stephen Jones Millinery. Verdas kanskje mest tydelege hattemakar, nest etter han i Alice i Eventyrland, gjer kreasjonar for alt i frå Dior Haute Couture, Jil Sander, Salvatore Ferragamo, Marc Jacobs, Victoria Beckham, og så vidare. Som seg hør og bør, parfymen kjem i ei lita hatteeske. Steven Jones Millinary 995,– / YME Universe. Alexander McQueen slangeskinnsclutch. Smykke / Lanvin. Armband 5200,– og 4200,– /Hermès.

FRÅ PS: MAGASIN NO. 1

Nasjonalbiblioteket

Er du bosatt i Oslo har du nok passert det store ærverdige bygget på Solli Plass, med de ivrige slyngplantene som kjemper seg opp veggene på jakt etter sol. Nasjonalbiblioteket i Henrik Ibsens gate har siden åpningen i 1914 vært en av landets viktigste voktere av den norske kunnskaps-og kulturarven. Nå ønsker biblioteket å åpne for flere besøkende og å gjør bygget til arkitekt Holger Sinding Larsen til et kulturelt møtepunkt.

L1200256.JPG

Frank Sinatras klassikere inviterer nysgjerrig besøkende opp trappene til 2.etage, forbi de dramatiske freskene av Alex Revold og Per Krogh, og inn i den relativt nyåpnede Kafé Å. Digitalisering av bøker på nett og den populære veksten til lydbøker har åpnet opp plass i bibliotekets store lokaler, og tidligere bibliotekarealer har nå blitt café og bar.

Stikkord for interiøret er grønn marmor, gull og fløyel, med en rekke godt bevarte skatter fra før krigen. Mye av bygget er fredet og derfor også godt bevart, som de brune bokhyllene bak baren som i dag rommer fargerike glassflasker med drinkingredienser og krukker med te. Den deilige pasjonsfruktkaken med bringebær serves på håndlaget servise av Natalia Leikis – et bærekraftig alternativ som kan sendes tilbake til designeren og reproduseres dersom det skulle falle i gulvet.

Råvarene er lokalproduserte og  menyen er utviklet av kjøkkensjef Jon Edmund Hansen. Bak de varme bakervarene og hjemmelagde kakene står konditoren Lars Eirik Undrum. Sistnevnte kan skimte med tidligere plass på Det norske kokkelandslaget.

L1200240.JPG
L1200257.JPG

Bak konseptet står Syltefjord Holding med Steffen Hansen Særvold, som også driver restaurantene Astral og Lupo. Biblioteket har utvidet åpningstidene sine, og fra onsdag til lørdag holder Kafé Å åpent til kl.01.

På dagtid serveres smørbrød, desserter og afternoon tea, før cafeen gjøres om til en lun cocktailbar. Drinkmenyen er inspirert av bøker med navn som Wuthering Heights og A Clockwork Orange Milk Punch. Smaker inkluderer molter, hylleblomst og tindved.

Biblioteket og cafeen er ikke bare for mat og lesing, men ønsker for det kommende året å satse på kulturelle eventer. I november og desember hadde de rundt 60 arrangementer, hvor litteratur, film og musikk var godt representert. Særvold påpeker vestkantens mangel på arenaer for performance-kunstnere og konserter, og mener det er på høy tid at vi får et alternativ til Youngstorgets mange klubbscener.

De tre store rommene Målestua, Slottsbiblioteket og Auditoret kan huse alt fra poesiforedrag, jazzkonserter, møter for menn med koffert og brune sko, og technokvelder. Sistnevnte blir dog trolig ikke et fast innslag. Det er viktig å påpeke at dette ikke skal bli en klubb, men vi åpne for å prøve ut de fleste forslag, smiler Særvold.

ESP Haust/Vinter 2018

ESP5.jpg

Kolleksjonen til ESP vart presentert på verkstaden på Økern.

Tekst og bilete: Jonas Øren

Elisabeth Stray Pedersen jobbar innanfor ei form og eit rammeverk som kanskje høyres einsformig ut – å jobbe med norsk kvalitets ull som utgongspunkt. Men sesong etter sesong viser designaren at dette er eit carte blanche som gir mange moglegheiter. Ikkje minst ved at det skapast ein signatur som skiljer seg i massane av moteprofilar. Erkenorsk møter moderne saum og linjer, og resultatet gir meirsmak som strekk seg langt over landegrensene.

ESP1.jpg

Haust- og vinterkolleksjonen som vart vist i verkstaden til Stray Pedersen på Økern i Oslo var ikkje eit unntak. Det var flott å oppleve verda som designaren skapar plagga i, og publikum satt strengt plassert på rad og rekke langs stoffrullar, sjablongar, symaskiner og esker. Genialt, då ein ikkje treng å reise så langt for å finne dei beste løysingane. Plassert på kjøkkenet var to musikarar som skapte lydbiletet.

Kolleksjonen viste meir eller mindre ein komplett garderobe av overdimensjonerte plagg, alle skapte i ull. Her var ulike variasjonar av yttertøy og kåper, blazerar, sweatshirts og hoodies, joggedressar, bukser og skjørt, samt tilbehøyr som totebags. Som kontast var enkelte innslag av silke lagt inn blant ullantrekka, som skjørt, flagrande drakter og blusar. Ser ein på stoffligheita i dei to materiala, gir dei noko svært ulikt.  Alle plagga av ull står stivt frå kroppen og skjuler kroppen sin eigenart. Dei påverkast lite av rørsle og framstår nesten skulpturelle. Silken fell derimot tungt over koppen og formast av både rørsle og kurver. Kontrasten framheva eigenarten til stoffa og vart svært effektfullt.

Ein smakfull, spanande og ikkje minst interessant kolleksjon som absolutt kan selje godt både her heime og internasjonalt.

Tom Wood høst/vinter 2018

Tekst: Fredrik F. Austad Forsidebilde: Indigital Images/ OSLO RUNWAY

Tom Wood, merket vi først ble kjent med gjennom sine mye omtalte smykkekolleksjoner i 2013, har gjort det stort både i hjemlandet og på den internasjonale scenen. Året etter startet merket med ready-to-wear til både dame og herre, med en skiftende identitet på linje med en student på videregående skole. Det var først under deres SS18-visning at bitene falt på plass, og merket presenterte en tydeligere samlet kolleksjonene enn vi hadde sett tidligere.

For AW18 har Tom Wood tatt med seg fungerende elementer fra tidligere sesonger, hvor workwear i denim og bomull er sterkt representert. Store silhuetter med fokus på funksjonalisme og detaljer som buckles er å se på alt fra one piece-drakter til denimskjorter. Plaggene er kuttet med tydelige referanser til Japan, stylet med ullskjerf og gensere med tilhørende leopardprint. Et fint aspekt av kolleksjonen er måten designerne fusjonerer kjønnene: det handler ikke om hvem som går med plaggene med hvordan.

Hva styling og looks angår, kunne designerne kuttet drastisk i antall. Det blir mye repetisjon med nesten identiske plagg, som kun varierer i farge. Unødvendige detaljer som logobruk på lininger og tech-belter er å sparke bein på seg selv, fire år etter man så det på visninger Paris. Her oser det post Off-White og Vetements. Location utgjorde også en stor forskjell, og dro vekk mye av wow-faktoren til forrige sesongs visning som badet i sol med Oslofjorden som nærmeste nabo – i den mørke og sterile hallen på DogA ble man minnet på at Tom Wood først og fremst er et retailbrand med fokus på denim. Som tidligere nevnt er det positivt å videreføre gode slagere, men man må ikke gå i fella og stoppe å være innovative. 

Eau de Cologne – En historie

 Foto: Martin Rustad Johansen / Palookaville

Foto: Martin Rustad Johansen / Palookaville

Hva eau de cologne angår, begynte det hele med en italiener med hjemlengsel.

Tekst: Oda Tømte

Giovanni Maria Farina, født i Piemont i 1685, bosatte seg i Köln i Tyskland, hvor han grunnla virksomheten G.B. Farina i 1709. Til å begynne med solgte forretningen luksusartikler som sølv, silke og parykker, og etter hvert også eteriske oljer og andre duftstoffer. Innen 1714 hadde Farina fremstilt duftvann – en blanding av ulike naturdufter og alkohol. Duftvannet fikk først navnet eau admirable. Farina var deprimert og lengtet hjem, og skrev følgende i et brev hjem til sin bror: ”Jeg har oppdaget en duft som minner meg om en vårmorgen i Italia like etter regnet, som dufter av fjellnarsiss og appelsinblomst og ulike urter fra mitt fedreland. Den gir meg god forfriskning, styrker mine sanser og min fantasi.”

Da Farina ankom Köln, var utenlandske bosettere underlagt svært strenge lover. Da han ble gitt statsborgerskap, viste han byen sin takknemlighet ved å kalle opp duftvannet etter sin nye hjemby: eau de cologne, som betyr Kölnervann på fransk. Den subtile duften hans ble raskt berømt over hele verden og markerte Köln på kartet som parfymeby nummer én. Farinas fabrikk eksisterer den dag i dag som verdens eldste parfymeprodusent.

 

2016_06_PS BLOMER45579 kopi.jpg
 Foto: Trine Hisdal / Tinagent

Foto: Trine Hisdal / Tinagent

”Cologne” er i dag et litt forvirrende begrep, da det har fått tre ulike betydninger. Den første og eldste definisjonen refererer til en familie av friske, sitrusbaserte dufter destillert ved hjelp av ekstrakter fra sitrus-, blomster- og treaktige ingredienser. Det er disse duftene som ble utviklet hos Farina i Köln på 1700-tallet – en klassisk cologne forbundet med herre- eller unisexduft, som for eksempel Guerlains Eau de Cologne Impériale fra 1853.

I det tyvende århundret fikk cologne-begrepet en annen betydning. Parfymeselskaper begynte å tilby lettere, mindre konsentrerte tolkninger av de eksisterende parfymene sine, noe som gjorde produktene tilgjengelige for en bredere kundegruppe. Guerlain, for eksempel, tilbød en eau de cologne-versjon av flaggskipparfymen Shalimar. I motsetning til klassiske colognes er denne typen moderne cologne en lettere, fortynnet, mindre konsentrert tolkning av et mer konsentrert produkt, typisk en ren parfyme. Cologne-versjonen er ofte den letteste konsentrasjonen blant duftproduktene.

Til slutt er ordet "cologne" blitt angitt det engelske språket som et generisk, overordnet uttrykk for å betegne en duft markedsført mot menn, uavhengig av konsentrasjonen. Det faktiske produktet en mann har på seg, kan teknisk sett være en eau de toilette, men han kan fortsatt si at han "bærer cologne." På tilsvarende måte brukes begrepet "parfyme" generisk for å referere til dufter markedsført til kvinner, uavhengig av om duften egentlig er en extrait de parfum.

 Foto: Trine Hisdal / Tinagent

Foto: Trine Hisdal / Tinagent