Garderoben: Astrid Skjerven

I ei tid der klede går hand i hand med imagebygging og strafferundar framfor gatestilfotografar, pratar vi med menneske som investerer tid og pengar i ein personleg garderobe. Først ut er professor i design, Astrid Skjerven.

 

 

Kva ligg til grunn for ein gjennomført garderobe?
 

Garderoben min må få meg til å kjenne meg vel, både fysisk og psykisk. Difor må plagga vere komfortable og fungere praktisk. Eg må halde meg varm og ha fridom til å kunne røre meg; setje meg ned og reise meg opp, og springe for å rekke trikken. Eit anna viktig poeng  har å gjere med relasjonen til menneska eg møter i kvardagen. Eg vil kommunisere godt og må kunne stole på dei signala kleda sender ut. Og så skal kleda være vakre på ein diskrét måte.

 

Kvifor har det vore viktig for deg å bygge opp ein garderobe over tid?
 

Dette med klede er veldig gøy og det har betydd mykje for meg gjennom livet. Estetikk gir meg ei dagleg glede, og plagga eg har på meg speler sjølvsagt inn her. Enkelte av dei ser eg på som små meisterverk, og desse er eg særskilt glad i. Det handlar om å finne plagg som ein kan bruke til ulike anledningar og kombinere på ulike måtar, då dette gir mange kombinasjonsmoglegheiter og rom for kreativitet. Eg reiser mykje, og difor er det viktig å kunne ha allsidige ting. Noko anna som er blitt stadig og viktigare er dette med bærekraft og miljø, noko som gjer at eg verdsett naturmaterialar og kvalitet. Eg har alltid vore oppteken av at ting skal vare og ha god kvalitet, og hater billege syntetiske materialar som knapt held ein sesong. Folk må få opp auga for korleis vanane deira er med på å påverke verda rundt seg.

 

Gensar og bukser frå Jean Paul Gaultier.

 

Korleis definerer du stilen din?


Eg er minimalist! Eg går nesten alltid i svart. Ein annan farge eg liker er midnattsblå, og om sommaren kan eg og bruke kvitt. Om eg skeier ut, er det gjerne i form av små detaljar i tomatrødt eller smaragdgrønt, gull eller sølv.

 

Kan du fortelje litt om nokre av garderobefavorittane dine?


Eg har fleire plagg som som eg har hatt lenge er ekstra glad i. Dette gjeld særleg eit tulipanforma ullskjørt, signert Azzedine Alaïa. Det fungerer svært godt på kroppen. Det er varmt og det har ei skulptural form som gjer at eg kjenner meg feminin. Eg har faktisk donert ein kjole frå designaren til Nasjonalmuseet. Eg hadde to av same type, ein svart og ein kvit – og ikkje så overraskande er det den kvite som nå er i museet sitt eige. I motsetnad til kleda frå Alaïa, får dei klassiske «gubbebuksene» fra Jean-Paul Gaultier meg til å kjenne meg sterk. Gaultier miksar maskuline og feminine element på ein måte som fremhevar kvinner si styrke.  Dressane frå Dolce & Gabbana og veskene fra Jil Sander sett eg også veldig høgt – det er uunværlege kvardagsplagg. Når det kjem til enkeltplagg, kan eg ikkje forestille meg eit liv utan svarte høghalsarar.

 

 

Går du fleire rundar før du bestem deg for å slå til?
 

Ja, eg må sove på det og gjerne prøve plagget fleire gonger. Det er viktig å tenke godt over kva ein skal med plagget: Kva er funksjonen, korleis vil det fungere i kvardagen, og vil eg vere komfortabel i det? Det er både dumt, dyrt og lite bærekraftig å kjøpe noko som blir hengande i skapet.

 

Kva er det du ser etter i eit plagg som du ønsker å investere i?
 

I tillegg til kvalitet i stoff, passform og proporsjonar, må plagget stemme overeins med personlegdom og livsstil. Det er fint at vi er forskjellige og kler ulike plagg. Det må også være klassisk i uttrykket og kunne brukast i fleire år.

 

Til venstre:
Øyredobbar frå Monies.
Body frå Wolford.
Vintage skjørt frå Christian Lacroix.

Til høgre: 
Kjole: Dolce & Gabbana

Armband laga av kokkosnøtter frå Gerda Monies

 

Korleis skiljer du kvardags- og feststil?
 

Det eg liker best er plagg kan kan brukast til begge føremål etter «dress up - dress down»-prinsippet. Eit antrekk beståande av til dømes ein høyhalsa gensar og eit blyantskjørt kan enkelt justerast til kveldsbruk ved å setje til eit par øyredobbar og bytte til sko med høge hælar.  Eg er oppteken av enkelheit og ting som kan kombineras på ulike måtar.

 

Kven kler du deg opp for?
 

Dei gongane eg skal representere, er jo dette noko som eg må tenke på. Men til dagen er det først og fremst eg som skal nyte godt av det eg går kledd i. Klede kan samanliknast med eit ekstra lag hud. Dei skal beskytte, varme, gjøre meg etter måten vakker, og i stand til å kommunisere med andre.

 

Til venstre:
Body frå Wolford.
Vintage skjørt frå Christian Lacroix.

Til høgre:
Øyredobbar frå Dolce & Gabbana.

Kåpe frå Hermès.
Hatt frå Max Mara.

Pedro's

Stilfull naturvinbar gøymd i bogstadveien.

I nabolokala til frisørsalongen HOPE i Bogstadveien ligg vinbaren Pedro´s Cave. Pedro spesialiserer seg på naturvin og lagar smårettar som komplimenterer vinane. Menyen varierer naturlegvis etter både årstider og kva som er på flaskene. Ikkje kom svolten, for porsjonane er små. 

 
L1201127-kopi.jpg
L1201128-kopi.jpg
L1201132-kopi.jpg
L1201138.JPG

Smythson

L1201245.jpg

Det erke-britiske papir- og tilbehøyrsmerket Smythson er nå til sals på Vincci i Akersgata i Oslo. Smythson er særleg kjend for sitt fjærlette og lyseblå skrivepapir og notatbokmodellen med namnet Panama. Denne notatboka er laga etter målet på framlomma på blazerar og dressjakker og er tøyeleg og bøyeleg slik at ho skal forme seg etter kroppen. 

Anne på landet

Foodtrucken Anne på Landet er nå parkert (bortsett i frå når han blir brukt til events) og har blitt til to caféar. Ein av desse ligg midt i Frognerparken i Oslo – nemleg i tidlegare Frogner Friluftsrestaurant frå 1917. Caféen er open heile året, men det er særleg sjarmerande å vere her om sommaren. Då kan ein sitje ute og nyte til dømes eit glas vaksenslush, som er kombinasjonen vodka, rabarbrasaft og slush. 

L1201232.JPG

I tillegg til drinkar, øl og vin er det alltid eit utval av heimelaga kaker. På menyen er elles alt i frå rømmegraut til diverse kjøttrettar. Det som serverast er lokalprodusert og styrt av årstidene. 

L1201236.JPG
L1201145.JPG
L1201148.JPG

Torvet Herrefrisør

Nordens eldste frisørsalong finner du i hjertet av Arendal.

Tekst & foto: Stine Nibe Ravneberget

Med sine 131 år kan man trygt si at Torvet Herrefrisør er Nordens eldste herrefrisørsalong. Gamle reklameplakater for hårprodukter, klippeutstyr fra en svunnen tid og en barnestol formet som en hest for å gjøre klippingen litt morsommere for de minste er bare noe av det salongen har å by på. Den har overlevd både første og andre verdenskrig i tillegg til finanskriser, og har vært i kontinuerlig drift helt siden starten i 1887.

– Frisørbransjen er et fag som overlever harde tider. Folk vil jo se litt velstelte og ordentlige ut allikevel, forteller innehaver Dag Holar, femte generasjon ut til å drive salongen, som likevel aldri har vært en familiebedrift.

Holar forteller at de har mange faste stamkunder som kommer innom i løpet av året fra hele Aust-Agder. Og salongen er såpass ettertraktet for både god klipp, genuint retrointeriør og historie i veggene, at faste kunder faktisk kommer kjørende helt fra Oslo og Bergen for å ordne håret. Til og med amerikanske kunder som har sommerhus i den idylliske skjærgården kommer for en hårklipp hos Holar. Her kan de samtidig ta del i en over 100 år gammel historie som stadig skrives hos den vesle herrefrisørsalongen i Arendal.  

Torvet1-kopi.jpg
Torvet3-kopi.jpg
Torvet2-kopi.jpg

Bettola

Et lite stykke Italia i Oslo.

Tekst & foto: Stine Nibe Ravneberget

Bettola (bét-to-la), italiensk = taverna på laveste nivå, bule, kro.

Ordets betydning står i sterk kontrast til hva Bettola på Grünerløkka faktisk er. Å gå inn på kveldstid i denne sjarmerende cocktailbaren ved inngangsportalen til Schous-kvartalet, føles som å gå inn i en minimalistisk, varm og elegant leilighet i Roma på 1960-tallet. Stilrene, retro, skandinaviske møbler fra perioden, ofte akkompagnert av tidsriktig soul og myk, flatterende belysning gjør dette til en nydelig perle i Tigerstaden. Med gamle reklameplakater for Martini, leskedrikken Cedrata og Sophia Loren-filmen Bryllup på italiensk vis på veggene, er dette det perfekte stedet å flykte til når man er lei av hverdagen. I menyen finner du drinker med spenstige navn som Pink Torino og An Adventure in Capri. Betjeningen har alltid vært ekstremt hyggelige og service-minded når undertegnede har tatt turen innom, med en bordservering som får en til å føle seg som en ekte italiensk filmstjerne. Cin cin!

bettola3.jpg
bettola2.jpg
bettola4.jpg
bettola5.jpg

FLY

Fotograf: Rune Bendiksen / Palookaville
Styling: Jonas Øren
Make-up og hår: Charlotte Wold
Talent: Magdalene Solli og Agnes Klapp
Koreografi: Jonas Øren, Magdalene Solli og Agnes Klapp

 

A:
Jakke: Henrik Vibskov / MA Vintage
Skjørt: Wolford
M:
Jakke: Weekday
Tights: Wolford

 

M:
Genser: Adidas Originals
Bukse: Totême
Skjorte og sokker: H&M

 

M:
Jakke og topp: Adidas by Stella McCartney
Bukse: Totême

M:
Genser: Adidas Originals
Kjole: By Malene Birger
J:
Genser med belte: Samsøe Samsøe
Bukse: Adidas Originals

 

M:
Body: Frame
Bukser: Adidas Originals
A:
Topp: Adidas by Stella McCartney
Bukse: By Malene Birger

M:
Topp: Adidas Originals
Kjole: By Malene Birger
Sokker: H&M
A:
Body: Love Stories
Topp: Adidas by Stella McCartney
Skjørt: By Malene Birger
Sokker: H&M

 

M:
Boblejakke: Samsøe Samsøe
Skjorts: Adidas by Stella McCartney
A:
Topp: Adidas by Stella McCartney
Bukser: By Malene Birger

 

A:
Topp: Adidas Originals
Kjole: H&M

M:
Badedrakt: Ellesse
Bukser: H&M

 

A:
Topp: Ellesse
Skjørt: Svea
M: 
Topp: Adidas Originals
Skjørt: Svea

 

A:
Jakke: Adidas Originals
Turtleneck: Wolford
Jumpsuit: H&M