Kuratert

Kuratert av Lene og Christian er ei lita skattekiste øverst i Thorvals Meyers Gate på Grünerløkka i Oslo. Då kuratert er blitt eit velbrukt og ofte også misbrukt ord i motebransjen, kler denne butikken namnet. Paret har satt saman eit knippe kvalitetsmerker av mote saman med bruksdesign, kunst og objekt. Hos Kuratert finn du ting som ikkje finst alle andre stader. Det er særleg flott å sjå franske Le Mont Saint Michel og deira kvalitetsplagg her, samt det danske maritime strikkemerket Andersen-Andersen. Her finn ein også lokalprodusert keramikk og fotografi, samt heilnorsk jeans av Trondheims-baserte Livid Jeans og godlukt frå Son Venïn. 

L1201011-kopi.jpg
L1201002.JPG
L1201034-kopi.jpg
L1201027.JPG
L1201014.JPG
L1201008.JPG
L1201019.JPG

SAMI

Foto: Anette Schive
Styling: Hannah Hansen
Hår: Lars Eitran / Style Management
Make-up: Linda Nicolaysen
Modell: Sami / Team Models

 

SAMI

– EN PORTRETTSERIE.

Skjorte fra Maud

 Dress fra Oscar Jacobson

Dress fra Oscar Jacobson

Kimono fra Maud
Jakke fra Custommade

Dressjakke fra Boss by Hugo Boss
Skjørt fra Stine Goya
Bukser fra Weekday 

Skjorte fra Lois
Jakke fra Gestuz
Kimono fra Lois
Jeans fra Weekday 

Dressjakke fra Oscar Jacobson
Kjole fra Stine Goya
Jeans og belte fra Weekday

NOTE DI PROFVMVM

Det ikoniske parfymehuset PRO-FVMVM ROMA lanserte nyleg ei underlinje med seks dufter døpt NOTE DI PROFVMVM. Her dufter det av nyskaping og ny, innovativ teknologi.

Ein solfyllt junimorgon samlast eit knippe pressefolk og influencarar på restauranten Ett Bord i Vikaterrassen i Oslo. Vi er inviterte av Gimle Parfymeri til å møte Durrante-familien – menneska bak det velkjende nisjeparfymemerket PRO-FVMVM ROMA. Her skal vi lukte på den nye duftserien NOTE DI PROFVMVM. Duftserien tek utgongspunkt i ein teknologi som familien har jobba med å perfeksjonere dei siste 25 åra. Men før eg skriv meir om duft og teknologi skal eg først gi ei kort bakgrunnshistorie. 

Durrante-familien har røtene sine i frå Sant'Elena Sannita i Isernia-provinsen midt i Italia. Som andre i området, livnærte dei seg på enkelt jordbruk. Etter Den Andre Verdskrigen flytta Celestino Durrante og kona til Roma saman med fleire i frå den lille staden. Livet i storbyen var hardt, men småbyfolka var flittige og fingernemme og hjalp kvarandre framover. Dei la seg opp pengar og fekk råd til å starte små forretningar. Snart starta dei sal og produksjon av såper og colognes. Dette handverket la grunnlaget for nokre av dei viktigaste parfymemakarane i Roma i etterkrigstida. Durrante-familien introduserte allereie i 70-åra nisjedufter på den internasjonale duftmarknaden – ei satsing som var vanskeleg å forstå for ein bransje som var dominert av store og kjende merkenamn som Chanel og Dior, legg Lill-Ann frå Gimle Parfymeri til. I 1994 starta familien PRO-FVMVM ROMA. Duftene er kjende for å alltid lukte litt forskjellig då dei er baserte på naturlege ingrediensar og råvarer som pregast av årstidene. Dette skaper ulike "versjonar" av same duft. I dag er det barn og barnebarn av Celestino som arbeider med drifta av dufthuset – og vi møter Maria og Felice Durrante. 

Felice Durrante presenterer stolt den nye linja med dufter. Han snakker like elegant på morsmålet om parfyme og duft som han er kledd i italiensk skreddarsaum. Som nemnd innleiingsvis bygger NOTE DI PROFVMVM på ein teknologi som familien har arbeidd med i omlag 25 år. Dei ville finne fram til dufter som opplevast lik på huda frå applikasjon til dei forsvinn. Tradisjonelt utviklar dufter seg ved at dei ulike notane er prominente etter kvart som tida går.  NOTE DI PROFVMVM skal forbli lik på huda heile tida. Det er første gong nokon prøver å skape eit slikt produkt.

Felice forklarer at dei seks duftene skal beskrive minner – gi deja vus – framkalle kjensler og rørsler frå fortida. Samtidig er dei lenka til modernitet, visjonar og teknologi. Slik har dei skapt ein serie som knyttast til den italienske futurismen frå 1920- og 1930-talet og har funne visuell inspirasjon til kreasjon, design, komposisjon – eit konsept som bygger på dynamikk. I skapinga er det brukt illustrasjonar i frå denne epoken som alle er knytta til innovasjonen i tida.  Ambisjonen er å få duftene til å overføre kjensler, å få blodet til å røre seg i kroppen. 

 

Lvce dell'Est
Eit emosjonelt og sanseleg vegkryss. Fart, luft og sol mot huda.
Kardemomme, patchouli, fiol, sandeltre.

LVCE
Ei sjølvbiografisk duft som beskriv det å sjå seg sjølv og å måtte gå i mot det vanlege.
Nellik, patchouli, kardemomme, sandeltre, bergamot.

VET_G16
Dynamisk rørsle og innovasjon – ei flymaskin i rørsle. Metallisk.
Sypres, muskat, vetiver, sandeltre.

Amante
Aksellerasjon, kjærleik og mot. Søt og lakrisaktig.
Amber, sedertre, oud, sandeltre.

Osa
Å utfordre sine eigne grenser. Grøn og blomstrande.
Ylang ylang, appelsin, grønt gras, rose.

Meraviglia
Ekspressiv og overraskande. Frisk og blomstrande.
Rose, koriander, insens, patchouli.

 

 

 

Kollekted by

Butikken Kollekted by ved Schous Plass kunne vært med i en hjemme hos-reportasje i et interiørmagasin. Hver gang jeg besøker Kollekted by, får jeg lyst til å flytte inn.

Tekst & foto: PS: MAGASIN.

Du som aldri går i Oslos sidegater, men som holder deg på de største gatene, kommer aldri til å oppleve de spennende stedene; de som skiller seg ut fra kjedene, og som overrasker med et annerledes utvalg. Det kan faktisk gi en positiv effekt på ditt humør. Du opplever noe nytt, dine vante forestillinger utfordres, og i verste fall blir du inspirert, og kan kjenne en befriende lykkefølelse av å oppdage noe annet enn det du har sett tusen ganger før i kjedebutikkene. Kollekted by er en butikk som ligger 150 meter fra hovedgaten, der trikken går, på andre siden av den lille parken ved Schous Plass. Det er butikker som Kollekted by, som drives av engasjerte fagmennesker, som skaper liv og innovasjon i en by.

Kollekted by har alt fra kjøkken, møbler, og tepper til mindre objekter som krukker, kaffekopper og dufter. Ja, alt som har med et hjem å gjøre. Her kunne du faktisk flyttet rett inn, som det  heter i boligannonser.

Butikken har så mange fine objekter at det blir vanskelig å bestemme seg for hva man skal prioritere. Du vil ha nesten alt. Designet er i hovedsak norsk, dansk og japansk. En kombinasjon som går svært godt sammen. På lørdager selger de blomster, og  serverer kaffe og hjemmebakt.

De som jobber i butikken er kunnskapsrike og levende opptatt av møbler og interiør. Kollekted by eies og drives av Jannicke Kråkvik og Alessandro D'Orazio som begge er interiørstylister, kjent som Kråkvik&D'Orazio. Det er nok forklaringen på hvorfor butikken er så fantastisk godt gjennomført og smakfull.

Neste gang du er på Grünerløkka, går du av på Schous Plass, tar den korte turen gjennom parken til Kollekted by i Schous Gate 7, opplev noe nytt og bli inspirert.

På bildene ser du et lite utvalg av det butikken har å by på. Resten får du gå og se selv.

 

L1200900.JPG
L1200881.JPG
L1200874.JPG
L1200875.JPG
L1200899.JPG
L1200893.JPG
L1200880.JPG
L1200891.JPG
L1200898.JPG
L1200887.JPG

Schous plass 7, Oslo
Telefon: 400 42 743
kollektedby@gmail.com

Pels eller kolera

Pelsen har vært igjennom et hamskifte, men påkaller som vanlig bråk.

Tekst: Anne C. Aukrust

 Saint Laurent AW18

Saint Laurent AW18

14.jpg
36.jpg

Pelskåpen har slanket seg noen kilo siden 1980- tallet, og gjennomgått en estetisk totalrenovasjon. Der pelseieren tidligere bar på en hårete størrelse tung som en bjørn, har vi nå å gjøre med en lettvekter som ikke nødvendigvis holder kulda ute, men stilen intakt. På få år er det heller ikke uvanlig å finne spor av vinterkongen i sommerkolleksjonene.

Det store utvalget har gjort det vanskeligere å hevde “We’d rather go naked than wear fur”, slik supermodellene gjorde i anti-pels kampanjen på 1990- tallet, og de siste årene har pelssalget gått til himmels.

Likevel har et økende antall store merkenavn, som Armani og Ralph Lauren, bestemt seg for å slutte å produsere ekte pelsvarer. Nettbutikkene Yoox og Net- a- porter annonserte i juni i fjor shoppe- stopp for ekte pels, bortsett fra lam produsert etter Fur Free Alliance- standard. I oktober fulgte Gucci opp med en erklæring om at motehuset hverken ville bruke eller promotere ekte pels f.o.m. 2018. Før året var omme gjorde Michael Kors og Jimmy Choo det samme.

Administrerende direktør i Gucci, Marco Bizzarri, lettet litt på sløret i et intervju med bransjenettstedet Business of Fashion. Grunnen til at motehuset slutter å produsere innovative street style- inspirerte pelskåper handler om å holde seg inne med milennierne. De utgjør både en viktig kundegruppe, og potensielt fremtidig ansatte. Denne gruppen peker seg også ut som mer miljøvennlige og etisk ansvarlige enn tidligere generasjoner.

 

 Gucci Cruise 19

Gucci Cruise 19

S91_cruise_FW_look_LB_PR68.jpg

Den økende bevisstheten rundt dyrevelferd, som er drevet av anti- pels lobbyen, har gjort det vanskeligere å være tilhenger av en hårete kåpe klipt og farget i en trendy sveis. Da det ble kjent at alligatorer og krokodiller ble flådd levende på farmene til luksusmerket Hermès, kom dyrevernforkjemperen PETA på banen med ny taktikk. Istedenfor å lene seg utelukkende på holdningskampanjer og sjokkbilder, kjøpte de i 2015 aksjer i Hermès International for presse selskapet til å slutte å bruke disse leverandørene fra innsiden.

Større spredning av informasjon på sosiale medier har også økt oppmerksomheten rundt problemstillingen. Det kommer noen millioner for øret når Pamela Anderson twitrer Kim Kardashian og ber henne gi opp ekte pels, og heller gå for fuskepels med luksusutseende. Gjerne fra Pamelas egen kolleksjon. Men Kardashian er i godt selskap av mangemillionærer som ikke ønsker å takke av ekte pels som må- ha- objekt.

Pelssalget mer enn fordoblet seg mellom 2011 og 2016. Det tilsvarer en verdistigning fra 15,5 til 40 milliarder kroner. Noe som også delforklares av en eksplosiv utvikling av nye teknikker som har gjort det umulige mulig, og dermed svært utfordrende å være pels- dissident.

I dag har designerne stålkontroll på hvert hårstrå. Silhuetten har fått et repertoar av nye frisyrer, farger og mønstre som appellerer til et yngre publikum, og distanserer den fra arvegods. Overstrødd med broderier, paljetter, eller engelsk hullbroderi prøver pels å være noe den egentlig ikke er. En hettegenser, eller en kjole med timeglassfigur, men først og fremst et lerret for innovasjon.

 

 Löewe AW18

Löewe AW18

Loewe_FW18_look_03.jpg
Loewe_FW18_look_27.jpg

 

Pelsleverandøren Saga Furs driver målrettet opplæring av etablerte designere i nye teknikker, og sponser avgangskolleksjoner til studenter under forutsetning av at de benytter ekte vare.

Ifølge Mike Moser i British Fur Trade Association, pusher både rikinger og unge pels. Asia og Hong Kong er de store spillerne i pelshandelen, og episenter for både etterspørsel og produksjon, så Moser snakker antagelig i størst grad om nyrike fra kinesiske hustander som utgjør hele 46% av internasjonal luksus- shopping.

Verdens største auksjonshus for pels, Kopenhagen Fur, melder om at minksalget gikk unna sist vinter, og at ekstremvær i Kina og Russland også har påvirket etterspørselen. Auksjonshuset strever faktisk med å levere til Kinas voksende middelklasse, og mink utgjør fortsatt en tredjedel av Danmarks eksport til Kina.

De som håper på den ultimate sesongavslutningen for ekte pelsvarer bør derfor ikke holde pusten mens de venter. 70% av de største motehusene hadde ekte pels i kolleksjonen i vinter, ifølge Fur Information of America. Flere anerkjenner nettopp ekte pelsvarer som et bærekraftig produkt med en tidløs relevans. Til forskjell fra masseprodusert mote, der mer enn halvparten av det som produseres kastes innen et år, har ekte pelsprodukter også en unik håndverksmessig verdi. 

Men fuskepels har definitivt fått en ansiktsløftning som gjør den verdt å legge merke til, takket være avansert teknologi. Stella McCartney har vist i mange år allerede at det er mulig å tjene gode penger på it-vesker med falskt skinnutseende, og har også introdusert polyesterpels- luksus i sine kolleksjoner, som prismessig ligger nært opp til ekte dyrehår. Rekordmange designere følger også McCartneys eksempel neste høst.

Om du skulle komme i kryssild i din fjonge pelsinvestering, og få truende kommentarer à la ”dyremorder”, kan du dra solidaritetskortet og informere om at pelsindustrien faktisk sysselsetter en million arbeidere verden over. Alternativt kan du si at den er fake, for det er jammen ikke lenger lett å se forskjellen med det blotte øye.

 Proenza Schoueler AW18

Proenza Schoueler AW18

10 - Proenza Schouler FW18 Hi-Res.jpg
 Alexander McQueen AW18

Alexander McQueen AW18

 Bottega Veneta AW18

Bottega Veneta AW18

FW18_Look_24_M.jpg

 

 

Kilder: Internett